Til hovedinnhold

Alt i Exchange 2016 kommer til skyen først

Nye funksjoner starter i Office 365, før ny servervariant av Exchange kommer til høsten.

Først på nett og mobil er mantraet til Microsoft-toppsjef Satya Nadella. Dette gjelder også meldingstjeneren Exchange, som fjerner seg enda mer fra å «bare» være en e-posttjener i 2016-versjonen.

Les også: Dette er de ti viktigste åpen kildeprosjektene nå » (Cw.no)

Det er bedre samarbeid, økt produktivitet og bedre datastyring som er faneordene Microsoft selv bruker. En artikkel på TechNet fremhever dette som nyheter:

  • Samarbeid om dokumenter skal bli enklere og bedre, blant annet for å unngå versjoneringsmarerittet der det ikke finnes én felles versjon av dokumentet.
  • Søk skal bli raskere, og støtte mer komplekse søkerutiner.
  • Den kombinerte og relasjonelle informasjonsmotoren eDiscovery skal bli raskere og mer pålitelig. Det åpner for bedre datahåndtering, innhenting, sammenstilling og presentasjon.
  • Bedre støtte for tredjeparts app-utvikling mot sentrale funksjoner som meldinger, kalender og kontakter. Det er snakk om helt nye REST-baserte API-er som skal gjøre utvikling enklere.

Det eneste som så langt ser ut til å mangle, er nyheter i oppgavehåndtering. Der har løsninger som Wunderlist, Slack og Evernote blitt et populært alternativ på nett og mobil. Dessverre kan manglende poengtering av bedre støtte for oppgavehåndtering fra tredjepartsløsninger tyde på at dette ikke blir bedre i Exchange 2016. Integrasjon mot OneNote og deres oppgave- og kalenderstøtte ser så langt ut til å være den beste løsningen, men det blir fort tungt.

Administratorer skal kunne se fram til bedre tilgjengelighet under høytrafikksperioder, systemarkitektur og lagring.

Først til skyen

En server-versjon kan virke underlig i en nettskyorientert hverdag, men for mange virksomheter er det fortsatt interne eller hybrid-baserte løsninger mot offentlige nettskyer som egner seg best. Dette kan skyldes både sikkerhetsvurderinger og regulatoriske krav, men også krav til yteevne og integrasjon mot eldre tredjepartssystemer.

Siden sky er en tjenestemodell, ikke en lokaliseringsmodell, så kan også servere plassert i datasentere internt fortsatt levere it-tjenester som en sky. Det er dermed ikke snakk om to forskjellige løsningsdesign.

Microsoft forklarer selv at flere av løsningene som plasseres i Exchange 2016 vil komme til skyløsningen Office 365 først. Flere funksjoner er der allerede i dag.

«De fleste av de nye funksjonene i Server 2016 er født i skyen og så foredlet gjennom en prosess med massive tilbakemeldinger blant annet fra millioner av epostbrukere verden over», skriver Microsoft.

Utfordres av alle

Microsoft Exchange Server ble verdens største meldingssystem for ti år siden, da de utklasset 80-tallsteknologien i Lotus Notes/Domino. Forrige hovedversjon var Exchange Server 2013.

Exchange konkurrerer med Microsoft selv i skyen, samt Google. Løsninger som skal løse meldingshåndtering på nye måter testes ut i et bankende kjør både i Gmail og Outlook.com. Heller ikke IBM har gitt helt opp, og forsøker å få fram fordelene i en nymerket IBM Notes/Domino. «Lotus» er fjernet, selv om det neppe var et navneproblem giganten hadde med sitt e-postsystem.

Under Ignite-konferansen til Microsoft i Chicago i mai er det ventet at Exchange Server 2016 vil få mye omtale, demonstrasjoner og flere nyheter. Ignite-konferansen er siste påfunn fra selskapet der de slå sammen TechEd med andre konferanseserier. Nå er det Build og Microsoft Exchange Conference som er blitt ett arrangement for driftere, designere og utviklere. Sist gang kalte Microsoft det IT Forum.

Exchange 2016 er ventet ferdig høsten 2015.

Neste versjon av Windows Server tar i bruk ny teknologi:
Vil kjøre applikasjoner i containere i stedet for virtuelle maskiner » (Cw.no)

Les også: Microsoft kjøper pornodomener for å komme trollene i forkjøpet » (Cw.no)

Les også
Nokia vil tilbake på mobilmarkedet
Les også
Nå kan du teste ut den nye kart-appen på Windows 10-mobilene
Les også
Microsoft med app for Apple Watch
Les også
Windows 10 kommer i juli
Les også
Google gir opp Chrome til XP
Les også
Microsofts nettservere kan ha svært alvorlig sårbarhet
Les også
Åpnet Norges mest miljøvennlige datasenter
annonse