Til hovedinnhold

– Windows 10 får helt ny nettleser

Internet Explorer kan forsvinne på sikt.

Shutterstock

Microsofts kommende operativsystem, Windows 10, vil få en helt ny nettleser som vil ligne mer på Google Chrome og Mozilla Firefox enn på dagens Internet Explorer. Det skriver ZDNet.

Den nye nettleseren har kodenavn «Spartan», og vil ligge side om side med Internet Explorer 11, ifølge et par kilder den vanligvis så pålitelige Microsoft-eksperten Mary Jo Foley hos ZDNet har snakket med.

Foleys kilder hevder Spartan ikke vil være det samme som IE 12, men at det vil være en ny og «lettere» nettleser. Nettleseren skal bli tilgjengelig for både skrivebord- og mobil/nettbrett-versjoner av Windows 10.

Internet Explorer vil altså ikke forsvinne helt ennå, men følge med på grunn av bakoverkompatibilitet.

Kan bli én nettleser med to «motorer»

Ifølge Foleys kilder vil Spartan fortsatt basere seg på Microsofts Chakra JavaScript-motor og bruke Microsofts Trident-motor for rendring av nettsidene – altså ikke WebKit, som brukes i Google Chrome og Apple Safari.

Nettstedet NeoWin virker ikke like sikre på at det virkelig vil bli to nettlesere i Windows 10. Ifølge NeoWin vil Microsoft lage to versjoner av programkoden til rendringsmotoren Trident, én ny og moderne versjon hvor gammel og treg kode er fjernet, og en versjon som brukes når en nettside krever såkalt «kompatibilitetsmodus». Hvis ikke en nettside krever kompatibilitetsmodus, vil den nye og oppdaterte IE 12 Trident-motoren håndtere rendring av nettsidene.

NeoWin tror det er denne todelingen av Trident som er årsaken til det de kaller rykter om at Microsoft vil lansere en helt ny nettleser som ikke er Internet Explorer.

Også ZDNets Mary Jo Foley nevner at det vil komme to versjoner av Trident.

«Men hvis kildene mine har rett, så er Spartan ikke IE 12. I stedet er Spartan en ny og lettere nettleser som Microsoft lager.», skriver Foley.

Vi får vite mer i januar

NeoWin har tidligere hevdet at Microsofts kommende nettleser vil få støtte for nettleserutvidelser, som i Google Chrome. Nettleseren vil også få et nytt og forbedret brukergrensesnitt, og på mange måter ligne på Google Chrome.

Uansett om det blir én eller to nettlesere i Windows 10, er det mulig Microsoft vil fortelle mer om Spartan den 21. januar. Da vil nemlig selskapet annonsere testversjonen av Windows 10 beregnet på forbrukermarkedet. Den versjonen som har vært ute nå er i hovedsak beregnet på utviklere.

Den endelige utgaven av Windows 10 ventes imidlertid ikke før mot slutten av 2015.

Straks kommer Windows 10-versjonen du har ventet på:
Forbrukerutgaven av Windows 10 slippes i januar »

Dette er den raskeste nettleseren akkurat nå » (Tek Ekstra)

(Kilder: ZDNet, NeoWin)

annonse