Til hovedinnhold

– Google vurderer å lage sine egne prosessorer

Skal muligens ta opp konkurransen med Intel.

Søkegiganten Google er som kjent kongen av Internett, men har også begynt å involvere seg tungt i mer fysiske produkter, som selvstyrte roboter, kvantedatamaskiner og ikke minst den praktiske dupeditten Google Chromecast.

Selskapet har imidlertid ikke vært like involvert i kjerneområdene når det gjelder IT-maskinvare, men dette kan nå være i ferd med å endre seg.

Vurderer egne prosessorer

Avisen Bloomberg melder nå at Google vurderer å designe sine egne server-prosessorer til å kjøre tjenestene sine på. Opplysningene kommer fra en anonym kilde som visstnok «har kjennskap til saken».

Det foreligger ingen tekniske opplysninger, men prosessorene Google vurderer å utvikle skal angivelig være basert på teknologi fra den britiske prosessorprodusenten ARM, som er kjent for sine energieffektive prosessorer til bruk i primært nettbrett og mobiltelefoner.

Ifølge den anomyme kilden skal bakgrunnen for planene være at Google ønsker å legge til rette for en bedre interaksjon mellom maskinvare og programvare. Planene er imidlertid ennå litt i det blå, og ingen endelige avgjørelser er tatt.

Kan skade Intel

En talskvinne for Google ville ikke bekrefte at selskapet er i ferd med å planlegge egne brikker, men sa på generelt grunnlag at Google jobber aktivt med å utvikle «verdens beste infrastruktur», noe som omfatter både programvare og maskinvare «på alle nivåer».

Dersom Google faktisk skulle finne på å lage sine egne prosessorer, kan det få relativt store konsekvenser for den markedsdominerende aktøren Intel. Ifølge Bloomberg er Google nemlig Intels femte største kunde med sine mange servere, og står for rundt 4,3 prosent av Intels samlede omsetning.

Google har også inntatt bærbare PC-er: Nå kommer Dells første Chromebook »

(Kilde: Bloomberg)

annonse