Til hovedinnhold

Samsung med nye nettbrett i eliteklassen

Samsungs nye Galaxy Tab S2-modeller er endelig offisielt bekreftet.

Samsung

Samsungs nye toppmodell kom ikke som noen stor overraskelse for den som har fulgt med på ryktebørsen en stund. Det viser seg at brettet er nettopp så avansert som spekulasjonene ville ha det til. Skjermformatet er endret fra 16:9 til 4:3, og skjermen kommer i to størrelser - 9,7 og 8 tommer.

Foto: Samsung

Superslanke og fjærlette

Innmaten i de to brettene er identisk, så nær som når det kommer til batteristørrelse. Det største brettet har et batteri på 5870mAh, mens det minste brettet har et batteri på 4000mAh.

Begge brettene har skjermoppløsning på 2048x1536 piksler, det som gjerne kalles QXGA. Samsung har lenge benyttet AMOLED-skjermer i sine mest avanserte nettbrett, og gjør det også i Tab S2-modellene. Brettene skal ifølge Samsung ha en teknologi som gir bedre farger og en bedre brukeropplevelse enn tidligere. Teknikken går ut på at farger, lys, kontraster og skarphet tilpasser seg automatisk til de ulike appene du kjører.

De viktigste faktorene ved valg av nettbrett er gjerne størrelse, vekt, skjermoppløsning, batterikapasitet, prosessorkraft og minne. Den innbyrdes rangeringen av hva som er viktigst får være opp til den enkelte bruker å avgjøre. Velger du det nye Samsung-brettet trenger du ikke tenke så mye på dette. Om brettet holder hva spesifikasjonene antyder er Tab S2 helt i toppsjiktet uansett hvilken faktor du velger å legge mest vekt på.

Går ut over batteristørrelsen

Vekten på 9,7-tommeren er på 392 gram, mens 8-tommeren veier 272 gram. Den rene WiFi-utgaven er noen gram lettere. Til sammenlikning veier iPad Air 2 «hele» 444 gram. Den har til gjengjeld et større batteri (8820 mAh). iPad mini 3 veier 341 gram, og har et batteri på 6470 mAh.

Tilsvarende for Sony Xperia Z4 Tablet 10.1 er 393 gram, og 6000 mAh, mens Xperia Z3 Tablet Compact veier 270 gram, og har et batteri på 4500 mAh.

Når Samsung nå har trimmet ned vekten på sine nye Tab S2-varianter, er det altså i første rekke batteristørrelsen det har gått ut over. Det betyr ikke nødvendigvis at batterikapasiteten er tilsvarende redusert, men det får vi komme tilbake til når vi har fått testet de nye brettene.

Samsung Tab S2 er bare utrolige 5,6 millimeter tykk (begge modeller). Begge modellene har en åttekjernet prosessor (4 kjerner på 1,9 GHz, fire på 1,3 GHz). De kommer med 32 eller 64 GB lagringsminne, og 3 GB RAM. Samsun g har heldigvis valgt å beholde muligheten for å bruke minnekort på de nye brettene, en mulighet de tok bort på sine siste toppmobiler, Galaxy S6-modellene.

Lesevennlig skjermformat

Brettet er tynnere, raskere og lettere enn sin forgjenger, men den mest åpenbare forskjellen er det nye skjermformatet. Her har Samsung valgt samme format (og oppløsning) som Apple. Det skal gi bedre leseopplevelse når du surfer på nett eller leser dokumenter. Men det betyr også at Samsung forlater film-formatet. En film i standard HD-format vil vises med et sort felt over og under filmruten.

Samsungs har imidlertid ambisjoner om å gjøre sitt nye brett til en verktøy for profesjonelle brukere, og skal du bruke brettet som en erstatning for en enkel laptop, er det nye formatet ikke så dumt. Blant annet gir det plass for et dypere tastatur i omslaget, slik at det også blir plass til et berøringsfelt. Tastaturdekselet er ekstrautstyr, slik det også var til Tab S. Da valgte Samsung å droppe tastaturet til 8-tommer-modellen i det norske markedet.

Hva de nye brettene vil koste er ikke kjent, men de skal komme på markedet i løpet av august.

Her er flere bilder av Galaxy Tab S2 9,7:

annonse