Tek.no

Nyhet

– Tusenvis kunne utført et Sony-lignende angrep

Eks-hacker mener flesteparten av verdens selskaper ikke har god nok datasikkerhet.

Shutterstock
13 Apr 2015 18:00

Sony gikk på en skikkelig smell i november i fjor, da ble de offer for et stortstilt hackerangrep. Nå mener Jon Miller, en tidligere hacker, at det er flere selskaper som kan ligge an til å få samme behandling. Opplysningene kom frem under en episode av nyhetsmagasinet «60 Minutes».

Hos Sony ble hele datasystemet ble satt ut av spill, og de ansatte kom seg ikke inn på datamaskinene sine. I rene kostnader med å få ryddet opp ble det spekulert i om det ville koste Sony hele 700 millioner kroner. I tillegg vil det potensielt være store indirekte kostnader også.

Det store problemet skal være IT-sikkerheten, både hos Sony og svært mange andre selskaper rundt om i verden. Den tidligere hackeren, som nå jobber som sikkerhetsspesialist, mener at hele 90 prosent av verdens selskaper ikke vil kunne stå i mot et angrep som det som rammet Sony.

– Tusenvis av hackere kan gjøre det samme

Han legger til at det heller ikke mangler på personer som kan tenke seg å utføre de aktuelle angrepene.

Miller mener at det kan være opp til fem tusen personer som kunne gjort et tilsvarende angrep den dag i dag, og legger til at slettes ikke alle av dem befinner seg i vennligsinnede land.

Det du trenger av programvare kan skaffes ferdig laget, rett fra russiske hackere forteller Miller videre. Prisen er riktignok stiv, hele 30 000 amerikanske dollar, men da får du det du trenger.

Noe som skal være en ekstra utfordring er at de ulike selskapene gjerne må beskytte mange maskiner. Snakker vi store selskaper blir det tusenvis av datamaskiner. For angriperen er det enklere, siden vedkommende bare trenger å komme seg inn på én enkelt maskin.

Sikkerhet er viktig som alltid:
Slik sikrer du for eksempel iPhone-bildene dine fra hackerne »

(Kilde: Cnet)

Les også
Slik tar hackerne over styringssystemer til kraftverk, sykehus og industri
Les også
Tre av fire blør ennå
annonse

Les også