Kjent sikkerhetsselskap anklages for å ha sabotert konkurrentene sine

Kaspersky Lab utsatt for alvorlige beskyldninger fra eks-ansatte.

Det kjente, russiske sikkerhetsselskapet Kaspersky Labs kan bevisst ha sabotert andre IT-selskapers sikkerhetsløsninger. Det skriver nyhetsbyrået Reuters.

Opplysningene kommer fra to tidligere ansatte hos selskapet. Ifølge de to kildene skal Kaspersky ha narret antivirus-programmer fra andre selskaper til å identifisere harmløse filer på brukernes datamaskiner som skadelige filer, og på den måten sørget for at programmene ikke fungerte riktig.

Skal ha «narret» konkurrerende programmer

Kaspersky Labs, her ved sjefen Eugene Kaspersky, benekter beskyldingene på det sterkeste. Foto: Wikipedia

Måten Kaspersky gjorde dette på var blant annet å injisere kode i vanlige og viktige filer som finnes på de fleste PC-er for å få disse til å fremstå som infiserte filer. Disse ble så sendt anonymt til andre utviklere av antivirusprogrammer og registrert som skadelige filer av disse.

Som et ledd i denne praksisen skal Kaspersky ha satt sine forskere til å drive med såkalt «omvent konstruksjon» («reverse engineering»), det vil si en grundig demontering, av andre antivirusprogrammer for å finne ut hvordan de kunne lure programvaren.

Benektes av Kaspersky

Dette skal ha blitt enklere å gjøre etter hvert som IT-selskapene i økende grad har begynt å samarbeide med hverandre og dele informasjon om sine repsektive teknologier. Samtidig har nettopp dette samarbeidet gjort det mulig å «stjele» andres løsninger, og det er dette som visstnok var motivet for Kasperskys sabotasje.

Kaspersky skal ha utført eksperimenter som viste at andre sikkerhetsselskaper simpelthen har kopiert Kasperskys egen teknologi i sine programmer. Selskapet skal ha klaget på denne praksisen allerede i 2010, men klagene førte angivelig ikke frem.

I en pressemelding på bloggen sin benekter Kaspersky på det sterkeste at de har sabotert konkurrenter for å skade markedsandelen deres. Selskapet skriver at slike handlinger både er uetiske, uærlige og ulovlige, og at det ikke finnes noe bevis for at dette har funnet sted. Ifølge Kaspersky er beskyldningene fremsatt av «bitre eks-ansatte», og er direkte løgnaktige.

Kaspersky ble selv utsatt for hackerangrep nylig: Det skal ha vært svært sofistikert »

Les også
Mobile enheter blir stadig farligere å bruke
Les også
Slik tar hackerne over styringssystemer til kraftverk, sykehus og industri
Les også
Kjent sikkerhetsselskap utsatt for superavansert hackerangrep
annonse