Til hovedinnhold

Forskere utviklet superfiber med enorm kapasitet

Taklet intet mindre enn 255 terabit per sekund.

Fiberoptiske kabler er som kjent ennå langt fra å være standarden når det gjelder overføring av digitale data, og utbyggingen går fremdeles relativt tregt, også her til lands. Det betyr imidlertid på ingen måte at fiberteknologien står stille, og nå har en gruppe forskere gjort et ganske oppsiktsvekkende fremskritt på fiberfronten.

Ved Eindhoven University of Technology i Nederland har man nemlig klart å fremstille en ny type fiberoptiske kabel med en overføringshastighet høy nok til å få skikkelig bakoversveis av. Vanvittige 255 terabit per sekund skal forskerne ha klart å sende gjennom kabelen.

Syv kjerner

Det som i korte trekk gjorde dette mulig var at fiberne som ble benyttet inneholdt et langt høyere antall såkalte «kjerner» som lyset kan reise gjennom. I stedet for bare én kjerne, som i dagens fibre, hadde denne nye varianten hele syv slike kjerner.

Ifølge forskerne kan denne forskjellen sammenlignes med forskjellen mellom en vei med bare én kjørefil og en motorvei med syv filer. I tillegg til dette ble det også bygget inn to ekstra «motorveier», som med samme analogi betyr at tre biler kan kjøre «oppå» hverandre i hver fil.

Samme tykkelse som vanlige fibre

Totalt betyr det at den samlede kapasiteten ble 21 ganger høyere enn med andre fiberkabler, som ifølge forskerne altså skulle tilsvare en overføringshastighet på 255 terabit per sekund.

Et annet interessant aspekt ved de nye fibrene er at de har en tykkelse på under 200 mikrometer, som visstnok betyr at de ikke er nevneverdig tykkere enn konvensjonelle fibrene som allerede er i bruk.

I hvilken grad de nye fibrene er gangbare for masseproduksjon og en eventuell kommersialisering er uvisst. For mer inngående, tekniske detaljer om den nye teknologien kan du sjekk ut selve forskningsdokumentet i journalen Nature Photonics (krever betaling).

Samtidig er det verd å nevne at flere også har begynt å jobbe med å forbedre overføringskapasiteten til den eksisterende kobberteknologien, noe man langt på vei har lykkes med.

I mellomtiden bygges det vanlige fibernettet stadig ut: Altibox lover én gigabit per sekund til alle kunder »

annonse