Til hovedinnhold

Amazon lanserte mobil som gjør noe ingen andre mobiler kan

Fire Phone har infrarøde 3D-sensorer i fronten.

Amazon

Det er lenge siden de første ryktene om en mobiltelefon fra den amerikanske nettbutikken Amazon dukket opp første gang.

I går kveld norsk tid ble imidlertid telefonen lansert – og som ryktene ville ha det til får telefonen funksjoner vi ikke tidligere har sett på noen smartmobil.

Amazon Fire Phone ser ut som en vanlig mobiltelefon, men ser du nærmere etter ser du at det er hele fem kameraer på forsiden av telefonen. Det er de fire hjørnekameraene som gjør at Amazons nye smartmobil skiller seg fra andre telefoner.

Ved å vippe på telefonen vil du kunne få opp mer informasjon på kartene.Foto: Amazon

Registrerer hodebevegelsene

Hjørnekameraene er ikke vanlige kameraer, men infrarøde kameraer som brukes for å registrere hvor hodet ditt befinner seg i forhold til skjermen på telefonen. Det gjør det mulig å skape en spesiell 3D-effekt på skjermen, hvor du for eksempel kan kikke bak gjenstander på skjermen ved å bevege hodet – akkurat som du i den virkelige verden kan bevege hodet for å kikke bak en telefonstolpe. Amazon kaller funksjonen for «dynamic perspective», og siden kameraene er infrarøde skal de også fungere selv om det er mørkt i rommet.

Bildet vises altså ikke i 3D – som at noe «kommer ut av skjermen» – men man skal få en følelse av dybde i skjermbildet. Dette kan kanskje ligne litt på det Apple har gjort ved hjelp av aksellerometeret på iPhone for å skape en 3D-lignende effekt mellom ikoner og bakgrunnsbilde.

Foto: Amazon

Dynamic Perspective benyttes også til en del andre funksjoner. Du kan blant annet bruke håndbevegelser («gestures») og du kan få teksten til å automatisk rulle når du for eksempel leser en bok. Dynamic Perspective kan også brukes til nye funksjoner i apper og spill. Du kan for eksempel betrakte varer i den nye Amazon Shopping-appen fra ulike vinkler ved å flytte på hodet eller bevege telefonen.

Gjenkjenner ting

Telefonen er selvfølgelig tett integrert med Amazons nettbutikk og øvrige tjenester, slik selskapets Kindle Fire-nettbrett er.

Men Amazon har også tatt det et skritt lenger, med en funksjon som lar telefonen automatisk gjenkjenne ulike ting fra den virkelige verden, alt fra e-post- og web-adresser, telefonnummere og QR-koder, til filmer, musikk og flere millioner ulike produkter. Ser du noe du har lyst til å kjøpe, kan du rette kameraet mot gjenstanden og trykke Firefly-knappen på siden av telefonen – så blir du tatt rett til Amazons nettbutikk.

Bruker du Firefly-funksjonen på for eksempel et platecover eller en filmplakat vil du kunne få informasjon om artisten eller filmen – og du kan selvfølgelig kjøpe og laste ned musikken eller filmen.

Kraftige spesifikasjoner

Dette er ingen billig-mobil, og med en pris på 199 dollar med to års binding i USA legger Amazon seg på samme prisnivå som den rimeligste iPhone 5S-modellen.

Telefonen har en 4,7-tommers skjerm med oppløsning på 720 x 1280 punkter. Skjermen er beskyttet av Corning Gorilla Glass 3-glass. På innsiden finner vi en Qualcomm Snapdragon 800-systembrikke med fire 2,2 GHz prosessorer og en Adreno 330 grafikkbrikke. Det er støtte for 4G (LTE). Hovedkameraet på baksiden er på 13 megapiksler.

Operativsystemet er Fire OS 3.5, som er det samme som brukes i Kindle Fire-nettbrettene. Det er basert på Android, men er uten Google Play og de andre Google-tjenestene du finner på de fleste Android-mobiler. I stedet har Amazon sine egne tjenester for apper, musikk, film – og selvfølgelig e-bøker.

Les også: Amazon har lansert en Apple TV-konkurrent

Amazon Fire Phone blir tilgjengelig eksklusivt via AT&T i USA fra og med 25. juli. Amazon sier ingenting om hvorvidt telefonen vil bli tilgjengelig utenfor USA senere.

Det er flere spesielle telefoner på vei til markedet. Kanskje den særeste er Googles Project Ara, en modulær telefon, der du selv kan velge innholdet.

annonse