Til hovedinnhold

– Svindlere utnytter nordmenns Google-søk

Forbrukerne har et ansvar når de søker på nett, skriver Jan Hagen.

Topp 4: Søkeresultat for søkeordet, «Beats By Dre», i Google.no

Hvor trygg er du når du bestiller varer i en nettbutikk? Utenlandske svindlere utfordrer nå etablerte norske selskaper i det norske Google-søket.

Den siste tiden har det flommet over av useriøse, utenlandske nettbutikker som selger falske produkter på nett. Det siste store offeret er den kjente merkevaren «Beats By Dre», som selger moteriktige hodetelefoner i samarbeid med artister som Dr Dre, Lady Gaga og P. Diddy.

Hele 40 prosent av søkeresultatet på forsiden til Google.no knyttet til søkeordet «Beats By Dre», er lenket til nettbutikker som selger falske produkter. Om ikke det var nok, er i alt 3 av 4 butikker i toppen av søkeresultatet, svindlere.

Ser ikke forskjell på ekte og uekte

Norske forbrukere ser ikke forskjell på de ekte og uekte nettbutikkene, dermed blir mange lurt. Hele 6 av 10 personer som klikker på et ikke-betalt søkeresultat (les: organisk treff, uten annonsering) i Google, bestemmer seg allerede i søkeresultatet for å handle. Dermed er veien kort for mange.

Hvor enkelt ser man at en nettside er svindel?

Da jeg jobber med rådgivning innen søk og brukervennlighet på nett hver eneste dag, ønsket jeg å få en dypere innsikt i akkurat når i kjøpsprosessen at en forbruker skjønner at de er lurt.

En av mine intervjuobjekter, Sara, er hva jeg definerer som en avansert bruker av nett, i ung alder og uten videre problemer ved bruken av nettsider. I forrige uke ble nettop hun et offer for nettsvindel, dette hos beatsbydrenorway.com. Hun kjøpte et sett Beats By Dre – Lady Gaga, Heartbeats-headset, men det hun fikk i posten gav henne en stor overraskelse.

– Hvor lang tid tok det før du forstod at du hadde blitt lurt, spør jeg Sara.

– Med en gang jeg åpnet pakken. Alt fra bildene på pakken til selve hodetelefonene var i tydelig lav kvalitet. Fargen på hodetelefonene var blass og delene i forskjellige størrelser. Ikke minst var det langt i fra god lyd, svarer Sara, som i disse dager gjør hva hun kan for å få pengene sine tilbake fra leverandøren – som forøvrig ikke svarer.

Leverandørene tar ikke på seg skylden

For penger av leverandøren Monster, som produserer de originale hodetelefonene, får hun ikke. Dette er beskjeden fortvilte forbrukere møter på nettsiden deres:

«Only purchases from authorized Monster dealers include the full Monster warranty on our headphone products. If you’re not buying from an authorized dealer you are not covered by our warranty! And many unauthorized dealers sell fake Monster products!» sier a href="http://www.beatsbydre.com">sitatet fra leverandøren

.

Det er tydelig at Monster – som tilbyr Norges mest populære merkevare innen hodetelefoner – opplever bølgen av svindlere i stor skala. I en liste på nettsiden sin viser de til hele 1755 nettbutikker som er svartelistet grunnet forfalskninger.

Problemet er bare at advarselen deres til forbrukerne forekommer i en liten banner, nederst på siden.

Oversikten over de 1755 nettbutikkene som er svartelistet som falske forhandlere, av beatsbydre.com

Norske nettbutikker må bli mer synlig på nett

I søkeresultatet for «Beats By Dre» i Google fant vi ut at hele 40 prosent av butikkene synlig på førstesiden, er svindel. Bedrifter som rangerer under svindlerne er kjente norske merkevarer som Komplett.no og Elkjøp.

Om norske selskaper vil konkurrere med de tusenvis av nettbutikkene fra utlandet som selger falske varer på nett, må også de bli mer konkurransedyktig på synlighet. Om de ikke er tilstede i Google vil ikke forbrukeren vite at de er et alternativ.

Trenden er stigende skal vi tro Google

Søkevolumet for «Beats By Dre» i Google har de siste årene steget kraftig. Konkurrenter som Bose og Skullcandy henger etter, og dette øker også faren for nettop denne typen svindel øker.

Hver eneste måned søkes det 20 000 ganger spesifikt etter merkevarene til Monster i Google Norge. Men hvor mange ganger søker vi etter produktene i kombinasjon med ord som «kjøpe, billig, nettbutikk, pris» og så videre? Over 3 millioner ganger i løpet av et år, eller 239 000 individuelle søk i måneden, kun i Norge.

I følge Google har søketrenden innenfor søkeordet, «Beats By Dre», økt kraftig de siste årene.

Ikke kun Googles feil

Google er en søkemotor som indekserer og fremstiller hva de finner på nettet. Algoritmene deres jobber kontinuerlig for å kunne utelukke useriøse tilbydere og irrelevante søkeresultat, likevel kan de ikke ta alle.

Forbrukerne har derfor et ansvar når de søker på nett. Om tilbudet er for godt til å være sant, er det ofte det. I dette tilfellet lokker falske nettbutikker med 50 til 60 prosent avslag på Beats By Dre-hodetelefoner, men dette kunne ha fremkommet i hvilken som helst produktkategori.

Norske nettbutikker har også en viktig rolle her. Om de skal bli tatt seriøst må de også ta søkemotorene og nettsidene sine seriøst. Jeg opplever at selskaper med gode ressurser på søk og brukervennlighet tjener godt, både på økt kundetilfredshet og kundevolum – til tross for sterk konkurranse.

Så min beskjed til norske nettbutikker er følgende; kampen er ikke over, det er nå den begynner!

Denne saken har også blitt publisert på Metronets blogg.

annonse