Til hovedinnhold

Skal vinne OL med avansert datateknologi

De amerikanske kunstløperne gjør avanserte fysiske kalkuleringer før de går på isen.

Vinter-OL i Sochi er i full gang, med både anti-homodiskrimineringsaksjoner fra Google, eksplosjon i mobilbruk og Telenor-rekord da Norge tok to gull på tirsdag.

I tillegg til Norge er USA også blant dem som hittil gjør det bra i medaljesankingen. Nå kan nettstedet Phys.Org gi et lite innblikk i hvordan de amerikanske kunstløperne bruker datateknologi til å forberede seg til OL.

Digitale modeller

Ved et universitet i den lille delstaten Delaware har nemlig en professor i fysiologi og anvendt kinesiologi, Jim Richards, stått i spissen for utviklingen av en avansert simulator som skal bistå kunstløputøverne i å utføre de krevende øvelsene på isen.

Simulatoren har tatt flere år å utvikle og brukes i korte trekk til å «regne» seg frem til hva utøverne bør gjøre for å perfeksjonere teknikkene sine, da særlig med fokus på å finne den optimale kroppsposisjonen i luften for å oppnå flest mulig rotasjoner under hoppene. Dette skal nemlig være noe av det de amerikanske utøverne har slitt mest med.

Det hele fungerer ved å først mate alle bevegelsesdataene til utøveren inn i dataprogrammet ved hjelp av «motion capture»-teknologi, og deretter lages det en matematisk, digital «kopi» av kroppen.

Brukt av fire OL-utøvere

Denne digitale datamodellen kan så fritt manipuleres, for eksempel ved å endre armposisjonene eller hodeposisjonen. Deretter lar man denne modellen gjennomføre øvelsene på nytt, og dersom resultatet ble bedre kan utøveren så imitere disse endringene for å forbedre sin egen prestasjon.

Ifølge Richards er dette imidlertid litt enklere sagt enn gjort, blant annet fordi utøverne har en bestemt «komfort-sone» når det gjelder antall rotasjoner, som man må ta hensyn til. I tillegg nevner professoren at mange utøvere han jobbet med brukte langt tid på å faktisk implementere endringene som simulatoren foreslo.

Likevel har rundt 80 amerikanske elite-kunstløpere benyttet simulatoren for tips i løpet av de siste årene, og dette inkluderer fire av de individuelle utøverne som konkurrerer denne måneden i Sochi. Se demonstrasjonsvideo av simulatoren under.

Det er høyt trykk under OL: Slik skal TV2s strømmetjeneste takle det hele »

(Kilde: Phys.Org)

Les også
OL setter trafikkrekorder i mobilnettet
Les også
Se Googles OL-protest
Les også
Slik skal TV 2s strømmetjeneste takle det ekstreme OL-trykket
Les også
TV 2 vil sende alt fra OL i HD
Les også
Dette er trolig verdens mest krevende datasimulering
Les også
Russland innfører «PRISM på steroider» under OL
annonse