Til hovedinnhold

NSA deler personopplysninger med Israel

Nye avsløringene i overvåkningsskandalen.

ruskpp/Shutterstock.com

Nye opplysninger om NSAs svært omfattende overvåkningsprosjekt har nærmest blitt rutinemessige, og nå har den britiske avisen The Guardian offentligjort atter ny informasjon fra Edward Snowden som ikke var ment for allmennhetens øyne.

Denne gangen kan avisen melde at NSA på jevnlig basis deler innhentede etterretningsopplysninger med sin nære allierte i Midt-Østen, Israel.

Mottar rådata uten forpliktelser

Delingen skal foregå på grunnlag av en formell avtale som ble inngått i 2009 mellom NSA og tilsvarende byråer i Israel, og skal visstnok ikke inneholde noen juridiske begrensninger på hvordan informasjonen blir brukt av Israel.

I tillegg skal det være snakk om rådata, det vil si etterretningsinformasjonen som ikke blir undersøkt og evaluert på forhånd av NSA for å luke ut informasjon som omhandler amerikanske statsborgere.

Dermed kan det se ut til at avtalen setter personvernet til amerikanerne i alvorlig fare, samt er stikk i strid med tidligere forsikringer fra Barack Obama om at NSA bruker sikkerhetsmekanismer som ivaretar personvernet.

Erkjenner delingen

I avtaledokumentet står det visstnok flere steder at materialet skal håndteres i tråd med amerikansk lovgivning og at israelerne har gått med på å ikke bruke noe av informasjonen til å forfølge amerikanere, men det skal altså ikke finnes noen juridiske og formelle forpliktelser.

En NSA-representant som The Guardian har vært i kontakt med benktet ikke at en slik deling foregår, men bedyret at alt skjer i henhold til gjeldende lover. Byrået ville imidlertid ikke kommentere saken ytterligere.

Er du redd for overvåkningen?
Slik kan du beskytte deg mot overvåkningen » (Ekstra)

(Kilde: The Guradian)

annonse