Tek.no

Nyhet

Svært få forstår poenget med Pono

Neil Youngs prosjekt ble en hit på Kickstarter, men hvorfor?

Pono
15 Mar 2014 06:00

God lyd på farten har lenge vært en ønskedrom for mange, og en fanesak i flere år for den legendariske artisten Neil Young.

Under SXSW-festivalen denne uken lanserte Young og hans støttespillere Kickstarter-prosjektet PonoMusic, som består at musikkavspilleren PonoPlayer og en uferdig musikkbutikk. Satsingen fikk enorm respons allerede første dagen, og har knust sitt Kickstarter-mål med over to millioner dollar i skrivende stund.

Hvorfor velge Pono?

PonoMusic selv skriver i sin Kickstarter-kampanje at det de ønsker å gjøre, er å gi deg like bra lyd som artisten får ved studioinnspilling av låtene. Spilleren skal ha nok kraft til å takle dette, og musikkbutikken de vil åpne samtidlig som spilleren lanseres, skal etter planen selge lydfiler av ypperste kvalitet.

Problemet er bare det at musikkstreaming, eksempelvis via Spotify og WiMP, har begynt å ta over for musikkbutikker som iTunes. Dermed blir det et steg tilbake – tør vi påstå – å måtte kjøpe sanger i stedet for å få tilgang til millioner av låter til en fast månedspris. Dessuten har i alle fall norske WiMP lansert sin HiFi-løsning med "lossless"-lyd, samt avslørt at de jobber mot "HD-lyd" også de nærmeste årene.

Massiv likegyldighet blant eksperter

Flere musikknettsteder har etter lanseringen kommet med sine vurderinger at PonoMusic-satsningen, og påfallende mange er enten kritiske eller likegyldige, eller i beste fall skeptiske til Neil Youngs hjertebarn.

Nettsiden Digital Audio Review har for eksempel skrevet en grundig gjennomgang av PonoMusic. De forstår ikke hvorfor PonoPlayer skal være så revolusjonerende, når det fra før finnes bærbare musikkspillere fra High-end-produsenter som Astell&Kern, Calyx eller FIIO, bør være like bra eller bedre. Videre nevner nettsiden at PonoMusic-tjenesten blir DRM-fri, slik at du uansett står fritt til å velge spilleren du vil.

De konkluderer med at hvis du tar vekk Neil Young og aller kjendismusikerne som har støttet prosjektet, står du igjen med en ganske bra musikkspill til en grei pris. De tror imidlertid ikke at den vil appelere til verken musikkfanatikere eller mannen i gata. De er heller ikke overbevist om at 192 kHz/24-bit-lyd vil være så overlegent 44.1 kHz/16 bit-lyd som Young & co. gir uttrykk for.

– Gammeldags produkt

Den norske streamingstjenesten WiMP er heller ikke helt imponert over PonoMusic. For dem kan naturligvis dette bli en potensiell konkurrent, men vi lurte likevel på om de følte seg truet.

– Mitt inntrykk er at dette ligner mer på hvordan iTunes har fungert, med nedlasting og synkronisering av filer. Lydkvalitetsmessig er det mer som WiMP HD, som vi har på tegnebrettet, sier Pål Bråtelund i WiMP, som har ansvar for deres HiFi-satsning, til Teknofil.no.

– Siden det finnes mobiltelefoner som også spiller 96 kHz/24-bit og til og med 192 kHz//24-bit helt fint, så synes jeg dette fremstår som et litt gammeldags og underlig produkt. Om jeg skulle peke ut en fordel så må det være at det er en spiller som er produsert av Ayre, og de lager normalt ting med god kvalitet. Derfor kan den ha litt finere hodetelefonforsterker enn det mobiltelefoner normalt kan drive. Men det bytter man altså bort for enkelheten man finner i streamingtjenestene, oppsummerer Bråteland.

Hør musikken som hyller 80-tallsspillene:
"Outrun" har blitt en egen musikksjanger »

(Kilder: Digital Audio Review)

annonse

Les også