Til hovedinnhold

Nordmann i fengsel for datainnbrudd

En 29 år gammel nordmann er dømt til 12 måneder fengsel, og en bot på 700 000 norske kroner, for et datainnbrudd. Han jobber som IT-koordinator, og var moderator for et nettsamfunn, men innbruddene skal ha skjedde fra mannens hjemmemaskiner. Han skal ha brukt informasjonen til å ta kontroll over 187 norske e-mailkonti, hvor han spesielt lastet ned tusenvis av bilder til sin konto.

Ved ett av datainnbruddene skal han ha lastet ned 66 825 609 passordbeskyttede brukernavn fra fotonettstedet Photobucket. 120 125 av disse kontiene tilhørte nordmenn, og de røpet alt fra privatadresser, mobil- og fasttelefon, fødselsdato og kredittkortnummer.

Avslørte seg selv

I desember 2006 skriver mannen følgende til en kamerat på en chatteside:

– Shit, shit,shit jeg hacka akkurat Photobucket. Nå kommer jeg sikkert til å bli bura inne... :-(

Store datamengder førte til dom

Kripos har analysert enorme datamengder, som viser at mannen kjørte opplysningene han hadde lastet ned fra Photobucket mot registrene han hadde lagret fra sjekkestedet for de ekstra frodige, jernia og russekort.no. På den måten kunne han kartlegge flere tusen nordmenn.

Nordmannen må sone tre av de tolv månedene han ble dømt til, men er også dømt til å betale statens utgifter til etterforskningen med 400 000 kroner, motpartens advokat med 126 000 kroner, og 30 000 kroner hver til fem av de han hadde stjålet e-posten fra i over ett år.

(Kilde: Aftenposten.no)

Les også
Norsk cracker dømt i Høyesterett
Les også
Nettsvindler får 12 års fengsel
Les også
Spotify kan gi deg virus
Les også
Antivirus
Les også
Detaljhandelen slurver med sikkerheten
Les også
Slik sletter du dine sosiale nettspor
annonse