Tek.no

Nyhet

Ikke dyrere å ringe fra utlandet i sommer

Operatørene følger nye EU-regler.

Espen Irwing Swang
27 Juni 2012 16:00

30. juni går avtalen om prisregulering mellom EU- og EØS-land ut, og erstattes av en ny EU-avtale. Men Norge er ikke med i EU. Først til høsten vil EU-reglene være gjeldende også i EØS-området.

Det betyr at det er en glippe der norske operatører fullt lovlig kan ta høyere betalt for ringing i utlandet enn hva tilfellet har vært til nå. Ifølge Post- og teletilsynet (PT), vil de norske operatørene beholde dagens priser, eller senke dem ytterligere.

PT er fornøyd

- Jeg synes det er bra at bransjen allerede nå tar innover seg endringer som den vet vil komme, og gjør sitt beste for å ivareta kundene sine i en periode mange av dem er i utlandet på ferie, sier PT-direktør Torstein Olsen i en pressemelding.

Kunder med norske mobilabonnement kan derfor i utgangspunktet forvente disse prisene for å ringe og motta samtaler på reise i EØS-området i sommer:

  • Utgående samtaler bør ikke koste mer enn 3,39 kroner per minutt
  • Mottak av samtaler bør ikke koste mer enn 1,06 kroner per minutt 
  • Maksimalprisen for å sende en SMS vil være 1,06 kroner. Det skal ikke koste noe å motta en SMS.

Prisene er de samme som har vært gjeldende til 30. juni 2012, og er inkludert merverdiavgift.

PT ber likevel mobilkundene om å sjekke prisene med sitt mobilselskap før reise til utlandet, for eksempel via selskapets hjemmeside.

Vær oppmerksom på datatrafikk

Brukerne bør også være klar over at mobilselskapene fortsatt ikke er pålagt å tilby maksimalpriser for datatrafikk.

Regelverket som har vært gjeldende frem til nå, har imidlertid hatt krav om at første gang man benytter datatjenester i EØS-området, skal man få informasjon om at datatjenester er tatt i bruk og hvilke priser som gjelder. Informasjonen kan sendes kunden som SMS, e-post eller som et pop-up vindu som vises på datamaskinen.

Mobilselskapene har også vært pålagt å tilby sine kunder en grense for å sperre mot bruk av datatjenester. Kunden skal dessuten motta varsling når forbruket har nådd 80 prosent av den fastsatte sperregrensen, som er ca. 500 kroner (60 euro). Selskapene som PT har vært i kontakt med, har signalisert at de også vil videreføre denne ordningen i sommer. 

Når det nye regelverket trer i kraft for norske mobilbrukere, vil det nye EU-kravet om maksimalpriser for datatrafikk gjelde. Prisen per MB skal da ikke overstige 6,58 kroner.

Les også om Telenors og Netcoms nye utenlandspriser.

Les også: Kutter USA-prisen med 97 prosent

(Kilde: Pressemelding)

Les også
Nå gjelder EU-prisene for nordmenn
Les også
Telenor uberørt av tidenes strømbrudd
Les også
NetCom vil bli med deg på ferie
Les også
Norwegian halverer utenlandspriser
Les også
Over og ut for fasttelefonen
Les også
Her er Telenors nye utenlandspriser
annonse

Les også

Loading