Tek.no

Nyhet

Svindles i jakten på kjærligheten

30 Juni 2009 18:00

Svindelmail, eller såkalte nigeria-brev, er noe de fleste kjenner til og viker unna. E-poster hvor du blir lovet flere millioner kroner mot at du hjelper til å overføre penger til Norge er noe mange nå har lært seg å hive rett i søppelposten. Likevel tjener svindlere godt på nordmenn.

Utnytter Facebook og sjekkesteder

Nordmenn er et svært populært bytte for svindlere i sommermånedene. Ferie- og skattepenger medfører at vi er lukrative bytter for de som er ute etter lettjente penger. Og vi lar oss stadig lure.

- Vi merket en nedgang i penger som ble utbetalt i høst til svindlere da finanskrisen stod på som verst, men nå ser det ut til å ha tatt seg opp igjen, forteller Anne Dybo, rådgiver hos Økokrim.

Hun har fulgt med på problemet lenge og blir ikke lenger overrasket over hva nordmenn er villige til å gi bort i bytte mot falske løfter. Tidligere har kasser med gullstøv og enorme summer etterlatt av avdøde afrikanske politikere vært lokkemidlene. I det siste er det løfter om kjærlighet som har vært det område flest nordmenn har gått på limpinnen.

"Alle" lar seg lure

Via Facebook og nettsteder som Match.com har de blitt kontaktet av ukjente mennesker, en kontakt som gjerne utvikler seg til både vennskap og kjærlighet. Når båndene er knyttet tett nok får en gjerne spørsmål om en kan hjelpe personen økonomisk for å kunne komme besøk til Norge eller også for å kunne hjelpe den nye bekjentskapens syke mor. Hverken du eller den syke moren vil se noe til pengene igjen om de først er sendt ut av landet.

- Både kvinner og menn lar seg lure. Menn som blir oppsøkt av kvinner får kanskje i større grad løfter om at kvinnen skal komme til Norge og legger ut penger for dette, mens kvinner som blir oppsøkt av menn blir oftere forespurt om et pengelån for å kunne hjelpe personens syke mor, men her er det ingen spesifikke grupper typer mennesker som lar seg lure, fortelle Dybo.


VG kunne nylig fortelle om en person som ble utsatt for nettopp slik svindel. Bjørn Ståle Sandblåst fra Kristiansund endte opp med å legge ut 42 000 kroner for å få damebesøk fra Benin. Han så hverken noe til damen eller pengene han sendte over. Sandblåst er slett ikke alene og ifølge Dybo var det ingen rekordsum han ble svindlet for. Ifølge henne har de sett summer på fra et par tusen til over en million kroner forlate landet. Noe totalt tall for hvor mye penger som forsvinner ut av Norge på denne måten har ikke Økokrim, men tidligere år har de beregnet tallet til å ligge på over 100 000 000 kroner.

Kopierer din identitet

Men det er ikke bare pengene sine folk må passe godt på. Dybo forteller at svindlere er ute etter mer enn bare penger.

- En ting en må være veldig klar over er at folk gir mye av seg selv gjennom chattesteder og sosiale nettsamfunn. Denne informasjonen plukker svindlerne opp for å opprette nye profiler i ditt navn som senere benyttes for videre svindel, forklarer hun.

I verste fall kan du ende opp med at ditt navn dukker opp i en svindelsak. Du bør derfor være svært forsiktig med hvem du deler dine personlige opplysninger med på nett og kommer det opp spørsmål om økonomi er Dybo sitt soleklare råd å kutte kontakten med det samme.

- En bør tenke gjennom hva en gjør på nettet og ikke tro på alt en kommer over, påpeker Dybo.

Du risikerer både etterforskning og å få uønsket oppmerksomhet både fra politiet i Norge og utlandet, men noen straffeforfølgelse av deg personlig vil du unngå. Men å bli dratt inn i en slik etterforskning kan være ubehagelig nok for mange.

Ikke lett å takle dårlig nytt

Økokrim kommer over en rekke slike saker årlig. Noen ganger oppsøker folk selv politiet etter å ha blitt svindlet, men ofte får politiet beskjed via banken som ser at mistenkelig mye penger går ut av landet eller Økokrim oppdager svindelen på egenhånd. Og da er det ikke alltid like lett å overbevise folk om at deres nyeste romanse er svindel fra ende til annen.

- Det er spesielt vanskelig å overbevise folk om at de blir svindlet når det kommer til såkalte romance-scams. Folk vil ikke alltid innse at deres nye romanse bare er svindel, forteller Dybo.

Da er det kanskje ikke heller like lett å bruke slagordet om at om noe virker for godt til å være sant så er det som oftest det. Kjærlighet er nok noe de aller fleste aldri gir opp troen på.

Bedrar bedragerne

Samtidig som svindlere stadig utnytter nye metoder for å lure til seg penger har andre tatt opp kampen andre veien. Via nettsiden 419eater.com utveksles tips, triks og historier for hvordan en kan svindle svindlerne ved å svare på henvendelser og så forsøke å få svindlerne til å gjøre så sære ting som mulig. Blant annet fins det historier om svindlere som har sendt bilder av seg selv med brød på hode, mens de holder opp sjenerende skilt eller som har skrevet av hele Harry Potter for hånd i løfte om penger. Noen historier påstår også at en har klart å få penger ut av svindlerne.
Les mer om scambaiting her.
Formålet med slik aktivitet, populært kalt "scambaiting", er å oppholde svindlerne slik at ekte ofre unngår å bli lurt. Nettsiden 419eater.com omtaler samtidig aktiviteten som en fantastisk nett-sport, Dybo er på sin side skeptisk til denne måten å angripe problemet på.
- De som driver med dette benytter metoder vi ikke kan gå god for og som også er ulovlige. Utover dette har jeg ikke lyst til å kommentere slik aktivitet, forteller hun.

Det beste for de aller fleste er nok å kaste e-poster med løfter om store pengegevinster og nedgravde skatter rett i søpla. Det er også tydelig at ikke alle som tar kontakt på nett er ute etter kjærlighet.

Les også
Kjærlighet via Amors mobil
Les også
Ble svindlet for 30 000
Les også
Svindelforsøk mot Finn.no
Les også
465 tips om barneporno
Les også
Mobil og data på klagetoppen
Les også
Tjener godt på din informasjon
Les også
Trodde han arvet 90 millioner
Les også
Bløffemailene som fungerte
Les også
Slik blir du lurt
Les også
Derfor virker Nigeria-brev
annonse

Les også