Her svinger dronen unna trærne i 50 kilometer i timen - helt på egen hånd

Se videoen av den selvkjørende dronens ville ferd.

Det er kanskje først og fremst i forbindelse med biler at vi hører om selvkjørende teknologi, men det jobbes også iherdig med å gjøre dronene mer autonome. Nå har det kjente teknologiuniversitetet MIT vist frem egenskapene til en imponerende, selvkjørende drone.

En forsker ved universitet har nemlig utviklet en droneteknologi som setter de flyvende maskinene i stand til å automatisk oppdage hindringer i veien, for deretter å unngå disse helt på egen hånd.

50 kilometer i timen

I demonstrasjonsvideoen av dronen fyker den tvers gjennom et område fylt av trær i en fart på cirka 50 kilometer i timen. Det mest imponerende er kanskje at dronen heller ikke byr på spesielt eksklusiv innmat.

Dette er hva den autonome dronen ser. Rødt indikerer hindring. Foto: MIT/YouTube

Ifølge mannen som laget dronen opererer den med to prosessorer som tilsvarer dem man finner i vanlige mobiltelefoner, samt et par kameraer – ett på hver vinge. Til sammen skal komponentene ha kostet 1700 dollar, cirka 14 000 kroner.

Derimot er det i programvaren magien skal ligge. Forskeren utviklet en ny type stereosyn-algoritme som ifølge ham selv er hele 20 ganger raskere enn eksisterende algoritmer. Den fungerer ved å konstruere et fullstendig kart over omgivelsene i sanntid med en bildefrekvens på 120 bilder per sekund, og setter dermed dronen i stand til kvikk, autonom navigering i ukjente omgivelser.

Opererer kun med én avstand

For å oppnå den høye hastigheten ble det riktignok tatt en teknisk «snarvei», ved at dronen ikke registrerer objekter over flere ulike avstander, slik andre løsninger gjør. I stedet opererer dronen kun med én avstand på 10 meter, men forskeren skal videreutvikle teknologien slik at den etter hvert vil operere med flere samtidig.

Da vil mer dybdeinformasjon kunne fanges opp, og gjøre det mulig å fly autonomt i langt tettere omgivelser, for eksempel i en skog. For mer teknisk informasjon om hvordan algoritmen ble utviklet kan du sjekke ut forskningsdokumentet, og demonstrasjonsvideoen ser du under.

DJI skal nå også gjøre dronene mer intelligente: Det skal de gjøre ved hjelp av en ny «hjerne» til dronene »

(Via Engadget)

Les også
Pilotløse fly vil gi færre ulykker og lavere priser, men de fleste vil ikke bruke dem
Les også
Denne dronen ser ikke verden som deg og meg
Les også
Denne lette kameradronen med Oculus Rift-støtte har nå blitt bedre
Les også
Slik ser DJI for seg dronefremtiden
Les også
Her ser du Googles leveringsdrone i aksjon
Les også
Se videoen av Sonys uvanlige drone i aksjon
Les også
Sonys nye drone kan fly i 170 kilometer i timen
annonse