Tek.no

Nyhet

Slutt på dårlig innendørsdekning

Telenor lanserer tale over wifi for norske iPhone-kunder. Telia sier de tester ut noe lignende.

Telenor
Ida Oftebro
13 Des 2016 10:43

Når Telenor nå lanserer tale over wifi til 650.000 norske iphone-kunder, er det slutt på dårlig dekning innendørs, skriver selskapet i en pressemelding.

Telenor har ventet på at smarttelefonprodusenten med flest solgte telefoner skulle aktivere den nødvendige programvaren for sine kunder i Norge. Nå kan kunder med iPhone 6 og nyere modeller ringe uten mobildekning, bare de er tilknyttet et trådløst nett.

Telenors dekningsundersøkelse viser at ti prosent av mobilbrukerne i Norge opplever å ha dårlig innendørsdekning.

– Mange bygg er isolert og konstruert slik at mobilsignaler ikke trenger inn. Har man redusert dekning inne på arbeidsplassen eller hjemme, er det nå mulig å bruke wifi-nettet til å ringe og sende meldinger, skriver Telenor i en pressemelding.

Det er ikke nødvendig å installere en egen app for å ta tjenesten i bruk. Det eneste kunden må gjøre, er å aktivere noen innstillinger på telefonen.

– Vi vet at denne tjenesten vil bli omfavnet av mange nordmenn. Innendørs taledekning er en utfordring for en del kunder rundt omkring i Norge. Med wifi-tale blir du nå din egen dekningsdirektør med din egen basestasjon i stua, sier Bjørn Ivar Moen, leder for mobildivisjonen i Telenor.

Gjelder ikke kontantkortkunder

Dersom du har en av mobilene som støtter funksjonen, må du laste ned siste versjon av programvaren. Deretter må du gå inn på «generelt» og sette wifi-tale-knappen på. Tjenesten veksler sømløst mellom wifi og 4G-nettet, slik at samtaler ikke blir brutt når du beveger deg inn og ut av soner uten mobildekning.

Ove Fredheim, leder for Telenor bedrift, forteller at han har møtt mange bedriftskunder som sliter med dekningen i store kontorbygg av betong og glass.

– Det har vært en fantastisk opplevelse å se deres glede over på en så enkel måte å få full innendørsdekning. Det har stor betydning for tryggheten og fleksibiliteten i arbeidsdagen, samt muligheten deres til å ta i bruk nye og fremtidige mobile løsninger som sikrer en mer effektiv kommunikasjon- og arbeidsform, sier Fredheim.

Telenor har valgt å løse innendørsdekningen med wifi, som de fleste likevel har installert i hjemmene sine. Tjenesten har allerede vært tilgjengelig for Sony-kunder med nye telefoner en tid, og rulles også ut til nyere Samsung-modeller. Huaweis nye flaggskip Huawei Mate 9 Pro vil også støtte wifi-tale.

Wifi-tale er inkludert i alle Telenors mobilabonnement unntatt kontantkortbaserte. Trafikken belastes på samme måte som den som originerer i mobilnettet. Tjenesten fungerer foreløpig ikke i utlandet.

Telia: – Fortsatt litt umodent

Tek.no har vært i kontakt med kommunikasjonsrådgiver Kristian K. Fredheim i Telia, uten at han kunne gi oss noe fast om når de vil komme på banen med tale over Wi-Fi.

– Per nå har jeg ikke noe konkret å melde. Vi jobber med teste ut løsningen og har gjort det i en lengre periode. Tilbudet er jo foreløpig kun tilgjengelig på noen få mobiltyper, så vi mener markedet fortsatt er litt umodent, skriver Fredheim i en e-post.

Telia-kunder får altså enn så lenge klare seg med den store tuben med tålmodighet.

Sjekk ut den store antennetesten:
Dårlig dekning? Det kan være fordi du har feil mobil »

Les også
I fjor kritiserte de Telenor SWAP – Nå slipper Telia sin egen versjon
Les også
I går fikk også Telia-kunder WiFi-tale, men bare de med en ny iPhone
annonse

Les også