Nyhet

iPhone X' ansiktsgjenkjenning får kritikk av amerikanske myndigheter

Frykter at funksjonen er utrygg for forbrukere og krever svar fra Apple-sjefen.

Etter en solid bunke rykte og spekulasjoner ble iPhone X endelig formelt avduket av Apple nylig, og en av de fremtredende egenskapene ved mobilen er at den bruker en avansert type ansiktsgjenkjenning til å låse opp mobilen. Amerikanske myndigheter har allerede merket seg teknologien, og viser seg å være svært skeptiske.

Som blant andre 9to5google rapporterer har nemlig en amerikansk senator sendt et brev til Apple-sjefen Tim Cook hvor han uttrykker bekymring for personvernaspektene og sikkerheten rundt Face ID-løsningen.

Vil ha mer informasjon

I brevet forespørres det blant annet mer informasjon fra Apple om hvordan den biometriske informasjonen til Face ID-løsningen sikres. Senatoren peker på at ansiktsinformasjon, i motsetning til et passord, er et permanent og unikt identifikasjonsverktøy, noe som kan gi langvarige, alvorlige konsekvenser dersom informasjonen havner i gale hender.

Apple bedyrer at Face ID er trygt, men amerikanske myndigheter er skeptiske. Bildet er hentet fra reklamefilmen til iPhone X.

Til tross for at Apple har sagt at informasjonen kun lagres lokalt på mobilen ønsker senatoren blant annet å vite om det finnes noen måte for enten Apple selv eller tredjeparter å få tilgang til ansiktsdataene – og hvorvidt det finnes noen grunn til at Apple vil kunne finne på å lagre dataene andre steder eller selge dem til andre.

Senatoren ønsker også større innsyn i informasjonen som Apple legger til grunn når de påstår at systemet vanskelig lar seg narre av for eksempel fotografier eller masker, og mer informasjon om variasjonen i ansikter som ble brukt å trene opp systemet. Han peker på at det tidligere har blitt rapportert at ansiktsgjenkjenning ofte har en høyere feilrate når det gjelder gjenkjenning av for eksempel fargede personer.

Avansert teknologi

Apple bedyret selv at de har lagt stor vekt på å hindre narring av systemet under presentasjonen av iPhone X. Teknologien benytter 30 000 usynlige IR-prikker som sendes ut fra Face ID-sensoren for å analysere ansiktet ditt i stor detalj, og takket være avansert maskinlæring skal Face ID fungere selv ved ulike endringer av ansiktet.

Selskapet sa også at de har jobbet sammen med Hollywood med å lage masker for å se om de klarte å lure Face ID, angivelig uten hell. Apple oppgir at sjansen for at en tilfeldig bruker får åpnet telefonen din med Face ID aktivert er én til 1 million.

iPhone X er en heftig mobil: Slik presterer den mot andre toppmodeller »

Les også
Får plass i lomma og åpner alle verdens iPhoner
Les også
Ny oppgradering kan gi deg trøbbel med Face ID
Les også
Sønnen på ti år klarte å lure FaceID på morens iPhone X
Les også
Bloomberg hevder Apple har gjort ansiktsskanningen på iPhone X «dårligere» for å øke produksjonen
Les også
Fingersensoren på iPhone vil forsvinne for godt
Les også
iPhone X' avanserte ansiktsgjenkjenning skal trolig snart komme på iPad også
Les også
Problemer med iPhone X' ansiktsskanning kan føre til mangel på telefonen
Les også
Slik kan du hindre at andre bruker ansiktet ditt til å låse opp iPhone X
Les også
iPhone X ser enda bedre ut i virkeligheten enn på bilder
Les også
Her er nye iPhone X
Les også
Apple iPhone 8 og iPhone 8 Plus er lansert
annonse