Nyhet

Belgia jobber for forbud mot lootbokser

Her hjemme mener Lotteritilsynet kjøperne får det de har bestilt.

Oppdatert 23.11: Etienne Marique i det belgiske lotteritilsynet har nå uttalt til nettstedet RTBF.be at de foreløpig ikke har vedtatt å sidestille salg av lootbokser med gambling, men at de har startet en prosess for å få det gjort. Dermed dementeres altså nyheten som hevdet at tilsynet allerede hadde kommet fram til en avgjørelse om at praksisen var gambling.

Du kan lese om hva det norske lotteritilsynet mener om lootbokser nederst i saken.

---

Det belgiske lotteritilsynet meldte i går at de vil definere salget av «lootbokser» (eller forundringspakker) i spill som gambling. Belgia vil nå argumentere for et bredt forbud mot denne type salg i EU-parlamentet.

Betaler for ukjent innhold

Innholdet i en lootboks er ukjent frem til den er betalt for, og trenger ikke inneholde utstyr kjøperen trenger eller er på jakt etter.

Slik ser lootboksene ut i Star Wars Battlefront II. Disse skal selges for ekte penger, selv om du ikke får vite hva de inneholder før du har kjøpt dem.

Selv om lootbokser ikke er et nytt konsept, har storspillet Star Wars Battlefront II den siste uken satt fyr på diskusjonen rundt denne formen for betaling.

Her kan spillere i stor utstrekning skaffe seg fordeler som enklere progresjon og bedre utstyr som hjelper dem i kamper mot andre spillere de møter ved å trekke kortet og kjøpe lootbokser.

Star Wars Battlefront II, hvor salget av lootbokser for ekte penger nå er satt på vent som følge av siste ukes kontroverser rundt spillet.

«Blandingen av penger og spill er gambling», slår det belgiske lotteritilsynet fast overfor VTM Nieuws, mens Belgias utenriksminister forteller til nyhetskanalen at landet nå ønsker å forby alle kjøp i spill hvor det ikke er helt tydelig hva du får igjen for pengene.

Lotteritilsynet: – Får jo det de har bestilt

Trude Felde i Lotteritilsynet mener det er uklart om lootbokser kan defineres som lotteri i Norge. Bilde: Lotteri- og stiftelsestilsynet

Trude Felde i Lotteritilsynet, som regulerer alt pengespill i Norge, svarer til Tek.no at det er uklart om salg av lootbokser kan defineres som et lotteri her hjemme:

– Det som gjør akkurat denne vurderingen vanskelig er at når du kjøper en lootboks kjøper du faktisk en vare eller et produkt. Det er ikke som i et vanlig lotteri, der det blir trukket en vinner av en premie, for her får jo alle det de har bestilt, selv om det vil variere hva boksen inneholder.

Felde viser til at Kulturdepartementet i andre saker, som dog har omhandlet andre konsepter, har uttalt at dersom alle deltakerne er garantert en premie vil konkurransen ikke bli regnet som et lotteri, selv om det er tilfeldig hvem som vinner de forskjellige premiene og premiene har ulik verdi.

Avslutningsvis understreker imidlertid Felde at Lotteritilsynet prioriterer å stanse ulovlige spilltilbud som er rettet mot barn og unge, og at de derfor vil vurdere å se nærmere på problemstillingene rundt lootbokser senere.

Vurdert den nye Xboxen?
Her kan du lese testen av Xbox One X »

Les også
– Loot-bokser er gambling
Les også
EA setter mikrotransaksjoner i Star Wars Battlefront II på hold
Les også
EA senker prisene i Star Wars: Battlefront II etter massiv kritikk fra brukerne
Les også
HP Omen Accelerator med firekjernet prosessor: Nå snakker vi! Med en PC som dette fikk vi ekstra mye ut av HPs eksterne grafikkortboks
Les også
Dette er grafikkortene vi anbefaler for din lommebok
annonse