Nyhet

Samsung oppdaget barnearbeid hos en av sine leverandører

Nå blir det midlertidig stopp i samarbeidet.

I forrige uke kunne vi fortelle at Samsung var beskyldt for bruk av barnearbeid. De lovet å undersøke nærmere. Allerede i dag rapporterer The Wall Street Journal om at elektronikkgiganten selv har funnet eksempler på dette hos en av sine leverandører; Shinyang Electronics.

Mange overtramp

China Labor Watch er et uavhengig, non profit-selskap som holder et øye med arbeidsforholdene ved kinesiske fabrikker. I dagens pressemelding avslører de en rekke kritikkverdige forhold hos Shinyang Electronics.

I tillegg til barnearbeid nevnes overtidsjobbing uten betaling, ulovlige mengder overtidsarbeid, manglende forsikring, ingen sikkerhetstrening, utilstrekkelig beskyttelse ved håndtering av skadelige kjemikalier, overdreven bruk av vikarer, arbeidere tvunget til å signere blanke arbeidskontrakter, regnskapsjuks, bruk av straff mot nesten alle typer adferd, ingen arbeiderforening og dårlige leveforhold.

Videre viser rapporten deres at grunnlønnen for arbeiderne utgjør 1 amerikansk dollar i timen, eller rundt 6 norske kroner. Kortidsansatte får utbetalt 60% ekstra for overtidsarbeid, det vil si cirka 10 norske kroner per time.

China Labor Watch hevder at de har påpekt problemer hos Samsungs leverandører i to år uten at det har blitt tatt affære. Det skal være noe av årsaken til at leverandørene fortsetter med den ulovlige praksisen.

«Uheldig»

Samsung har tidligere uttalt at de selv ikke har funnet noen tilfeller av barnearbeid hos sine leverandører. I dag kom imidlertid følgende uttalelse fra selskapet:

— Samsung fant bevis på ulovlige ansettelser som fant sted 29. juni. Kinesiske myndigheter ser også på saken. Dersom undersøkelsene konkluderer med at barn er ulovlig ansatt vil Samsung avslutte samarbeidet med selskapet permanent.

Samsung sier videre at det er «uheldig» at anklagene har kommet frem etter deres anstrengelser for å stoppe alt barnearbeid hos sine leverandører.

Les også: Samsung beskyldt for bruk av barnearbeid

(Kilder: chinalaborwatch.org, wsj.com)

Les også
Apple forbyr to skadelige kjemikalier i sine fabrikker
Les også
Microsoft saksøker Samsung
Les også
Samsung betaler kreft-erstatning
Les også
Samsung blåser i patenter med vilje
annonse