Bygger apper med frilansere
– Et av de raskest voksende fenomenene i arbeidsmarkedet, hevder AppWorks-klare Kjetil Olsen i Elance.
Onsdag 6. november er det duket for konferansen AppWorks og Gulltasten på Scandic Hotel. Blant de mange spennende foredragsholderne på årets konferanse finner vi Kjetil Olsen, Vice president, Europe, i online frilans-tjenesten Elance.
Vil du delta på AppWorks? Her får du tak i billetter
Dette med å leie inn programmerere, designere eller annen arbeidskraft på freelance-basis for å utvikle apper blir stadig vanligere. På AppWorks vil Olsen gå nærmere inn på hvordan dette fungerer i praksis. En liten smakebit får du i dette intervjuet:
Hva går online frilansing ut på?
– Online frilansing er et av de raskest voksende fenomenene i arbeidsmarkedet, og går i all hovedsak ut på at bedrifter og frilansere finner hverandre. De jobber sammen online med å utføre kortsiktige eller langsiktige oppdrag og prosjekter. Markedet er estimert til å være på hele 2.7 milliarder dollar i 2014, forteller Olsen.
– Eksempler på jobber og oppdrag som utføres på Elance og tilsvarende tjenester er web- og apputvikling, grafisk design, online marketing og markedsundersøkelser. I realiteten så kan alle jobber og oppdrag som ikke krever at arbeidet utføres ”on-site”, gjøres gjennom tjenester som Elance.
Olsen sier videre at det er nærmere 20 millioner frilansere, og "et par millioner bedrifter" som jobber på denne måten.
Hvorfor tror du denne arbeidsformen fungerer for startups og firmaer som vil utvikle egne apper?
– Som tidligere gründer (deltidsjobb.no og EasyCruit), så vet jeg at det for de fleste startups og småbedrifter er veldig vanskelig å tiltrekke seg de beste talentene. De fleste ønsker å jobbe for selskaper som Google, Telenor eller Accenture, selskaper som har bedre ”employer brands”, og gjerne tilbyr betingelser og ”perks”.
– Fordelen med online frilansere er at de ikke har noen preferanser for oppdrags- og arbeidsgivere. For det første er de mer opptatt av relevante jobber og prosjekter, og for det andre er de fleste bedrifter på Elance anonymiserte inntil oppdraget er tildelt. Dermed stiller kjente og ukjente arbeidsgivere likt om den beste arbeidskraften, forklarer den europeiske Elance-sjefen.
I tillegg trekker Olsen frem kostandsbesparelser som den klar fordel med denne arbeidsformen. Umiddelbar tilgang til spesielt app-utviklere, men også andre typer frilansere, som har blitt rangert av tidligere oppdragsgivere, ser han også som et pluss. Videre er det mulig å respondere kjapt og skalere selskapets virksomhet etter hvert som forretningsmulighetene dukker opp. Dette igjen mener Olsen gir økt konkurranseevne.
Les også: Byttetjenesten SkyLib klar for AppWorks
Hvis jeg har en god app-idé, men kan ingenting om programmering, kan jeg da kjøpe hjelpen jeg trenger via Elance?
– Svaret er ganske enkelt ja. Men, det er viktig at du har et klart bilde av hva du ønsker å utvikle. Og at du klarer å utforme en oppdragsbeskrivelse som en utvikler kan prissette i første omgang, og deretter utvikle etter når dere har kommet til enighet.
– Dersom du ikke har en ringe anelse om hvordan du skal komme i gang så kan du google emnet for å få veiledning, eventuelt laste ned appen ”App Making Guide” som er utviklet av en Elance-kunde i Australia.
Hvor stor er prisforskjellen mellom billig og dyr arbeidskraft blant Elance-brukerne?
– Forskjellen er nok ganske stor, og er i stor grad avhengig av hvor erfaren frilanseren på Elance er, og hvor i verden han eller hun er bosatt. Gjennomsnittlig timepris for en iPhone-utvikler på Elance er så langt i 2013 på 22,4 dollar og for Android 21 dollar, altså betydelig lavere enn hva man må betale for norske utviklere.
– I denne sammenhengen er det verdt å nevne at de fleste IT-prosjekter på Elance utføres til forhåndsavtalt pris for prosjektet i sin helhet eller for prosjektets milepæler, og dermed vil timeprisen bare gi en indikasjon på kostnadsbildet.
Hvem kan ha nytte av online frilansere?
– Selv om 90 prosent av bedriftene som bruker Elance i dag er små- og mellomstore virksomheter, så ser vi også at andelen større virksomheter vokser hurtig. Hvis man er en gründer – eller har en i magen – så gir online frilansere deg en mulighet til å komme raskt i gang uten å finne ansatte, leie kontorer og investere i infrastruktur. Det er enklere enn noen gang å utvikle en app eller å starte en bedrift med Norge eller hele verden som marked.
Hvilke app-satsinger som vi kanskje kan kjenne til har brukt Elance til å finne arbeidskraft?
– Med over 100 000 publiserte oppdrag hver måned så er det vanskelig å holde oversikt over alt som utvikles på Elance, men det er utvilsomt mye spennende. Min personlige favoritt, som jeg selv bruker aktivt, er Vivino – utviklet av noen suksessfulle dansker. Videre så kan jeg nevne lokasjonstjenesten HopStop som tidligere i år ble kjøpt opp av Apple, og Quipper som har utviklet en rekke læringsapper som totalt er nedlastet over 7 millioner ganger.
Les også: Utviklet Vivino-appen med frilansere
Elance neppe aktuelt for særlig mange norske programmerere, fordi lønnsnivået i Norge er for høyt. Hvordan tror du norske programmere skal klare å hevde seg i konkurransen fra utlandet?
– Som viden kjent så har vi et særlig høyt lønns- og kostnadsnivå i Norge, hvilket kan gjøre det vanskelig for norske frilansere å konkurrere med arbeidskraft i utlandet. Det betyr ikke at man ikke kan lykkes på plattformer som Elance, men som utvikler – eller frilanser generelt – så må man være villig til å starte på et lavere prisnivå enn hva man kan ta seg betalt på hjemmemarkedet, sier Olsen.
– Når man har gjort noen oppdrag på Elance, og fått gode tilbakemeldinger fra sine oppdragsgivere, kan man gradvis øke prisnivået på sine tjenester. Det er flere utviklere på Elance som tar godt betalt – også i norsk målestokk – og felles for disse er at de leverer gjennomgående god kvalitet på sine oppdrag og at de har evnet å skape en portefølje av gode og lojale oppdragsgivere, sier han videre.
– Det er også viktig for meg å presisere at det er kun de aller færreste av våre kunder som ansetter de billigste frilanserne, da kvalitet og leveringsdyktighet er det viktigste. Nordmenn er generelt dyktige, og vil derfor absolutt kunne konkurrere med utenlandsk arbeidskraft på kvalitet, men ikke alltid på pris.
Les også: Kickstarter-prosjekt fra San Francisco kommer på AppWorks
Noe du vil legge til?
Norske bedrifter ser ut til å omfavne denne måten å jobbe med i stort tempo. Så langt i år har de publisert mer enn 2 600 jobber, og engasjert nesten 1 300 unike frilansere gjennom Elance. Behovet for utviklere er størst, med 38 prosent av alle jobber publisert, etterfulgt av designere med 32 prosent, avslutter Kjetil Olsen i Elance.
Vil du høre mer om denne tjenesten, samt wearable devices, tjenestedesign, interaksjonsdesign, konseptutvikling og nye app-satsinger?