Tek.no

Nyhet

Nå skal Bluetooth-lyden bli langt mer stabil

Qualcomm lanserer aptX Adaptive.

Ole Henrik Johansen, Tek.no
Stein Jarle Olsen
31 Aug 2018 14:05

Trådløs lyd er ekstremt praktisk, men både lydkvalitet, stabilitet og forsinkelse i lyden er fortsatt problemer som plager brukere i 2018.

Nå varsler brikkeprodusenten Qualcomm at de har utviklet en ny kodek, kalt aptX Adaptive, som skal løse mange av utfordringene med bluetooth-lyd.

Der tidligere aptX-versjoner har brukt en fast bitrate (384 kbit/sek for aptX, 576 kbit/sek for aptX HD), vil Adaptive-versjonen kunne variere mellom 275 og 420 kbit/sek.

Kodeken vil justere seg basert på hva slags innhold du lytter til, og for eksempel fokusere mer på lav forsinkelse om du spiller spill på mobilen.

Erstatter de gamle

Det gjelder også om du oppholder deg i områder med mange andre signaler som kan forstyrre bluetooth-signalet, noe som kan gi hakking eller stopp i lyden. Da vil Adaptive-teknologien kunne justere ned båndbredden for å bedre opprettholde en stabil tilkobling.

– De fleste lydkodeker som er tilgjengelig i dag er stort sett statiske i sin natur, med faste bitrater som kan føre til problemer med den trådløse tilkoblingen i utfordrende radiofrekvensmiljøer. Mange av disse kodekene ble designet for musikklytting, og er rett og slett ikke brukbare til spilling med lav forsinkelse eller lyd- og videobruk, sier markedssjef Jonny McClintock i Qualcomm i en pressemelding.

aptX Adaptive skal erstatte både den tradisjonelle aptX-varianten og den mer avanserte aptX HD. Til The Verge opplyser Qualcomm at komprimeringen er blitt bedre, og at de derfor klarer å dytte inn like mye informasjon på 420 kbit/sek som de tidligere gjorde på 576.

Helt trådløse øreplugger vil vi tro kan ha svært godt av aptX Adaptive, siden deres små antenner gjerne er de mest følsomme for forstyrrelser. Bilde: Stein Jarle Olsen/Tek.no

Og å redusere båndbredden gjør også at det er større anledning til å sende data som ikke nådde frem om igjen, og på den måten øke stabiliteten. Spesielt antar vi dette kan være til fordel for såkalt helt trådløse øreplugger, som har vist seg å være mer følsomme for forstyrrelser enn større hodetelefoner.

Bakoverkompatibel

Hodetelefoner og andre blåtannprodukter trenger nytt brikkesett for å støtte den nye kodeken, mens mobiltelefoner med nye Android Pie vil ha støtten innebygd. Disse brikkene vil være tilgjengelige fra og med september, men hodetelefoner med aptX Adaptive vil neppe være tilgjengelige før neste år.

aptX Adaptive vil også være bakoverkompatibel med andre aptX-versjoner, så du vil kunne bruke hodetelefoner med teknologien selv om du ikke har Android Pie.

iPhone støtter som kjent ikke aptX, men lener seg på AAC-kodeken, så for dem har det ingenting å si. Android støtter imidlertid også AAC fra og med Oreo.

Les også
Til høsten kan trådløs lyd bli mye bedre
Les også
Endelig kommer Samsungs brettbare mobil – slippes i november, sier Samsung-sjefen
annonse

Les også