Til hovedinnhold

Her er Mars-kjøretøyet i ferd med å krysse sitt vanskeligste terreng hittil

Se de nye 360-graders bildene fra Curiosity.

NASA

NASAs Mars-kjøretøy Curiosity, som nå har rullet rundt på den røde planeten i flere år, støter på mye forskjellig terreng på ferden sin. Nå opplyser NASA i en pressemelding at Curiosity er i ferd med å tilbakelegge særs ulent terreng, og det med et skikkelig panoramabilde som dokumentasjon.

Området roboten nå kaver seg gjennom er det såkalte Naukluft-platået ved roten av fjellet Mount Sharp, og beskrives av NASA som det røffeste terrenget Curiosity-roboten hittil har vært borti.

Tok 360-graders bilde

Naukluft-platået består av sandstein som er blitt «skåret» ut gjennom århundrer med erosjon fra vinden, og er preget av et store ujevnheter, groper og forhøyninger.

Curiosity nærmer seg Mount Sharp, som du kan se i bakgrunnen.
NASA

Under ferden tok Curiosity bilder med sitt trauste, høyoppløste Mastcam-kamera. Bildene ble så sydd sammen til et 360-graders bilde som du kan studere på YouTube i helt opp til 4K-oppløsning, fortrinnsvis med Google Cardboard-brillene, om du skulle har et par liggende.

Hjulene holder stand

Til tross for det tøffe terrenget skriver NASA at hjulene på Curiosity ikke har tatt nevneverdig skade av den farefull ruten. Siden maskinen først landet på Mars har imidlertid hjulene, som er laget av solid aluminium, pådratt seg merkbar slitasje og overvåkes tett av NASA-ingeniørene.

Etter at Naukluft-platået er tilbakelagt skal Curiosity rulle videre mot den nedre delen av Mount Sharp, til tre viktige nøkkeldestinasjoner hvor maskinen skal hente inn geologiske data. Mer informasjon finner du hos NASA, og 360-gradersbildet ser du under.

Et annet romselskap vil nå også til Mars: SpaceX planlegger å reise til planeten allerede i 2018 »

(Via Engadget)

annonse