Tek.no

Nyhet

Huawei vil erstatte bilnøklene dine

For deg som har Audi, VW eller BMW.

Terje Bringedal
29 Mar 2019 10:35

Onsdag denne uken viste Huawei frem sine nye P30-modeller under en lansering i Paris. Der viste selskapet også frem funksjonene de nye telefonene ville få. Kameraegenskapene ble viet mest tid, men også målsetningen om at mobilen skal erstatte bilnøkkelen fikk litt oppmerksomhet.

Under selve lanseringen ble det vist frem en video av at P30 låser opp en Audi-SUV. På demorommet etter lanseringen ble det vist frem en Audi Q8 som kunne låses opp med mobil.

Funksjonen bruker NFC-støtten i telefonen og krever tilsvarende støtte i dørhåndtaket på bilen. Men Audi Q8 blir ikke den eneste modellen som får støtten - hele sju ulike modeller i Audis utvalg vil støtte løsningen.

Huaweis P30 (bildet) og P30 Pro skal kunne fungere som bilnøkler for nyere Audi-, BMW- og VW-modeller.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Ønsker å støtte dagens modeller

Funksjonen ble også tema i et gruppeintervju med toppsjefen for mobiltelefoner i Huawei, Richard Yu, etter lanseringen.

- Dere viste frem P30 som bilnøkkel for Audi-modeller her i Paris. Hva slags merke blir det neste dere støtter, spørres det fra portugisisk media i salen.

- BMW og Volkswagen er underveis. Det kan kanskje komme om noen måneder, svarer Yu.

Journalisten som spør har tydeligvis Volkswagen selv, og følger opp:

- Vil jeg kunne åpne Volkswagenen jeg allerede eier med P30 eller må jeg vente på en ny modell før støtten kommer?

- Jeg håper vi kan gjøre det for modellene som allerede er tilgjengelige. Vi er i samtaler med bilprodusentene. Flere av de nyere modellene støtter NFC, og vi er klare for alle de nye bilene med støtte for dette - fra midten av prisstigen til toppen.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Ikke først ut

Mobilen som bilnøkkel har vært en foreslått løsning blant mange aktører i flere år, men det har vært mange ulike løsninger for dette. En del produsenter og bilmodeller støtter opplåsing gjennom fjernstyringsapp i dag. Tesla har tatt det helt ut i den nyeste Model 3, hvor mobilen låser opp bilen så fort du er i nærheten, og låser den når du går vekk fra bilen. .

Men Huaweis løsning er i utgangspunktet ikke en app og nettbasert løsning. Det er en variant basert på nærhet, der du holder mobilen inntil bildøren for å låse opp.

Også slike har vært foreslått i hvert fall så langt tilbake som til 2012, da Hyundai jobbet med en løsning som liknet.

Men teknologien har ikke blitt virkelig utbredt på årene som har gått siden de første løsningene ble foreslått.

I fjor ble det kjent at en rekke selskaper, med blant andre Apple og Samsung i spissen, jobber med en standard for mobilen som digital nøkkel. På samme lag er bilstorheter som nevnte Audi og BMW, samt Hyundai og GM. Qualcomm, LG og Panasonic er også med i det som har blitt døpt Car Connectivity Consortium.

annonse

Les også