Tek.no

Nyhet

Model 3 får full pott i sikkerhetstest

Fem stjerner i Euro NCAP.

Stein Jarle Olsen, Tek.no

Teslas rimeligste elbil, Model 3, har gjort det skarpt i salgsstatistikken etter at salget startet i Norge i mars. Elbilen ble den mest solgte bilen i landet både i mars og nå i juni.

Nå melder Tesla at Model 3 har fått enda en fjær i taktrekket; fem av fem stjerner i sikkerhetstesten Euro NCAP.

Fra før hadde Model 3 høyeste oppnåelige karakter fra National Highway Traffic Safety Administration i USA, med fem stjerner både totalt og i hver av de målte underkategoriene.

Skryt for sikkerhetssystemer

Model 3 skårer svært bra i alle kategorier også hos Euro NCAP, men det er spesielt de elektroniske sikkerhetssystemene i bilen som virkelig har imponert.

Testen gir bilen en 96 prosent skår for beskyttelse av voksne passasjerer mens sikkerhetssystemene i bilen får 94 prosent - begge deler ekstremt gode skussmål.

– Model 3 fikk en av de beste skårene for sikkerhetsassistanse vi har sett til dags dato. Antikollisjonsystemet er førsteklasses, med svært god ytelse fra den automatiske nødbremsen og kollisjonsvarslingen, forklarte Matthew Avery i Thatcham Research i en bloggpost.

Av Euro NCAP-testene som er gjort de siste årene er det kun Volvo XC60 som har fått bedre skår i denne kategorien. Den fikk 95 prosent, mens V90 og S90 begge fikk 93 prosent. Av bilene som ble testet i år og i fjor er det imidlertid ingen som er i nærheten.

Testen ble gjort av Thatcham Research for Euro NCAP, og Avery kommenterte også at Tesla har utnyttet elbilenes iboende egenskaper på best mulig måte for å skape en sikker bil.

– Ytelse ved sammenstøt er forbedret på grunn av fraværet av mekanisk motor og bilens lave tyngdepunkt. Model 3 drar virkelig nytte av sin helelektriske arkitektur, lyder det videre i meldingen.

Tesla Model 3 fikk rekordhøye poeng for sikkerhetssystemene sine i Euro NCAP-testen.
Tesla

Autopilot er ikke testet

Siden det er den elektroniske førerassistansen som får aller mest skryt i testen ville det kanskje vært naturlig å anta at også Autopilot-løsningen var vurdert.

Men her understrekes det at den foreløpig ikke er testet - Euro NCAP planlegger testing av slike automatiske kjøresystemer i løpet av 2020. Bare de automatiske bremse- og feltholderassistentene er vurdert så langt, mens Autopilot inkluderer funksjoner som automatisk feltskift og liknende.

Model 3 skåret dårligst i møte med myke trafikanter rundt seg - der fikk den 74 prosent, som fortsatt er en god skår - det er forholdsvis få modeller i NCAPs oversikter som plasserer seg nevneverdig høyere - med noen svært få som bikker forbi 80 prosent for denne gruppen.

Med 86 prosent for barn i bilen legger Teslas minstemann seg også helt oppe i toppen - med relativt få biler som passerer 90 prosent i testene.

Fem stjerner til flere biler

DS 3 Crossback har også fått fem stjerner, om enn med noe lavere skår enn Model 3 på deltestene. Den er også på vei i elektrisk versjon.
PSA

En annen bil som er testet av Euro NCAP i denne omgang er DS 3 Crossback, som senere i år også kommer i helelektrisk versjon. Også den fikk fem stjerner, med 96 prosent beskyttelse av voksne passasjerer, 86 prosent for barn og 76 prosent for assistansesystemer.

Fem stjerner gjelder riktignok kun for modellen med ekstra sikkerhetspakke, men det er kun den modellen som selges i Norge. Innstegsutgaven fikk fire stjerner.

Audi e-tron ble også NCAP-testet nylig, også den med femstjerners resultat. Den scoret henholdsvis 91 prosent for voksne passasjerer, 85 prosent for barn, 71 prosent for fotgjengere og 76 prosent for sikkerhetssystemer.

annonse

Les også