Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Nå kommer det en hel haug nye smartklokker

Kategorien har fått frisk vind i seilene under årets IFA.

Smartklokker og aktivitetsarmbånd har hatt en liten pause fra det heftigste rampelyset. Det har blitt tydelig gjennom en relativt mager mengde lanseringer de siste månedene. Men under årets IFA-messe i Berlin ser det endelig ut til å ha løsnet for disse dingsene igjen. Ved siden av 8K-TV-er i nesten hver bås, var det nye smartdingser til å ha på håndleddet nær overalt.

Vi som var utskremt til den enorme messen måtte antageligvis hatt opp til flere aktivitetsarmbånd hver for å telle alle skrittene om vi skulle fått sett nærmere på alle sammen.

Derfor tar vi en liten pust i bakken og oppsummerer alt det nye som har kommet på denne fronten. Enkelte av produktene i denne listen kan du se sniktitter av på Tek.no utover i uken.

PS! Det er ikke helt utenkelig at den voldsomme mengden nye produkter i håndleddskategorien dukker opp akkurat nå på grunn av to lanseringer. Googles ventede Pixel 3-lansering kan fort få en ny utgave av Google Wear med på slep, og Apple-lanseringen av nye iPhoner 12. september kan følges av nytt Watch OS, og muligens nye Apple Watch-modeller.

Trenden er uansett klar; smartklokker og teknologi til å ha på seg er på full fart tilbake i form av nye produkter og smarte løsninger. Her får du et overblikk over det nye som har dukket opp på IFA:

Asus VivoWatch BP
Smartklokke ... med blodtrykksmåler?

Asus VivoWatch BP

Denne rariteten kan være nyttig for flere enn den kanskje ser ut som. Som Galaxy Watch ble heller ikke denne lansert på IFA, men et par måneder før. Det virkelig spennende med denne er at den faktisk måler blodtrykk i tillegg til de andre tingene smartklokker flest måler. Som regel må du ta på deg en ganske stor dingsboms for å måle blodtrykket ditt. Selv om disse finnes til hjemmebruk, er det få av dem det er ønskelig å ha på seg hele tiden. VivoWatch BP ser akkurat ordinær nok ut til at det gir mening å ha den på hele tiden. Den måler likevel blodtrykket kun når du ber den om det. I likhet med Garmins nye VivoSmart 4 kan også denne holde oversikt over stressnivåene dine, og selvsagt holde oversikt over søvnen din.

Casio Pro Trek Smart WSD F30
Casio fornyer Pro Trek-serien

Casio Pro Trek Smart WSD F30

fra 5998:-

For et par år siden lanserte Casio en smartklokke med to skjermer. Konseptet går ut på at du som regel bruker en klokke som klokke, mens du bare av og til trenger smartfunksjonaliteten. Dermed kan du veksle mellom de to, og ikke kaste bort sårt tiltrengte watt når du kun sjekker tiden. Som navnet antyder er dette en klokke rettet mot villdamen og villmannen som trives i skog og mark. Dermed er samtlige Pro Trek-klokker ganske solide i byggekvaliteten – noe som også synes i designen. Her er nok meningene delte om akkurat hvor vakkert resultatet er, men klokken har blitt både mindre og fått bedre batteritid. Rundt 30 dager kan du forvente deg, men da er det kun et utvalg sensorer og svart-hvitt-skjermen som står på. Casio bruker en miks av egne apper og funksjoner og Googles Wear OS i menyene.Les sniktitten på Casio Pro Trek Smart WSD-F30 »

Fitbit Charge 3
Mange forbedringer i ny Charge

Fitbit Charge 3

Charge-modellene er beryktet for å gi mye for pengene på aktivitetsfronten, med funksjonalitet som minner mye om en del fullblods smartklokker, bare i en mindre og billigere pakke. Forrige utgave Charge hadde en smal plastskjerm som mer var «tappefølsom» enn berøringsfølsom slik mobilskjermen er. I Charge 3 får du skikkelig Gorilla Glass over skjermen, og sveip og vanlige berøringsfunksjoner er på plass. Knappen på siden er byttet ut med et trykkfølsomt felt som du trykker hardt på. Charge 3 kvitterer med en rask vibrasjon når trykket er registrert – akkurat som hjemknappen på en iPhone. Armbåndet blir litt dyrere enn forrige modell er akkurat nå, men i praksis ikke noe dyrere enn det Charge 2 var ved lansering for et par år siden.Les sniktitten på Fitbit Charge 3 her »

Garmin Vivosmart 4
Garmins Fitbit-konkurrent

Garmin Vivosmart 4

fra 922:-

Vivosmart-serien fra Garmin har vært meget gode en god stund, og konkurrerer tett mot Fitbits. En relativt uvanlig egenskap som er ny i Vivosmart 4 er at armbåndet kan be deg om å slappe av i stedet for å være aktiv. Det måler nemlig stressnivået i kroppen, og hvis den finner ut at du er for sliten til å ha utbytte av treningen ber den deg rett og slett vente. Som vanlig måles pulsen din, og også oksygenmetning i blodet er med som målefaktor her. Søvnovervåkning hører også til. Garmin snakker om en ukes batteritid, og det er det mange som gjør om dagen, så batteritiden har blitt bedre enn for noen år siden, men både Fitbit og Samsung snakker om tilsvarende perioder mellom lading for sine nyheter i år.

Hva er dette for noe, da?

MyKronoz ZeTime 2 Regular

Sveitsiske MyKronoz står bak ZeTime-klokkene. Dette er ganske uvanlige klokker for de har ordinære visere over vanlige fargeskjermer som ligger under. I likhet med Casio og Mobvois klokker snakker vi altså om varianter som ikke bruker nevneverdig strøm på at du bare sjekker tiden. Samtidig har de altså smartfunksjonaliteten de behøver for å måle aktivitet og varsle deg om hendelser på mobiltelefonen din. ZeTime 2 er så langt nyeste modell, og denne gang har den fått AMOLED-skjerm under viserne. Den har også fått forbedrede menyer og støtte for stemmegjenkjenning.

Samsung Galaxy Watch 42mm LTE
Samsungs nyeste

Samsung Galaxy Watch 42mm LTE

fra 3963:-

Galaxy Watch ble strengt tatt lansert før IFA, men klokken kommer ikke i salg før i slutten av september, og for mange var nok IFA første anledning til å hilse på uret. Her er 4G bygget inn, og det samme er e-SIM, slik at du slipper å plukke med knøttete SIM-kort selv. Klokken skal ha inntil en ukes batteritid, eller rundt fire dager om du bruker den litt. Det snakkes om rundt ett døgns batteritid med 4G tilkoblet, som slett ikke er så verst, alt tatt i betraktning. Vi testet Galaxy Gear S2 med e-SIM for et par år tilbake, og den gang snakket vi om noen få timer med mobilnett tilkoblet. Ved siden av det har den støtte for vanlige klokkearmbånd, og det er også innebygget lagring for offline-spillelister i Spotify, som Samsungs smartklokker er omtrent alene om å støtte.Les sniktitten på Galaxy Watch her »

Skagen Falster 2 SKT5100
Lekker og enkel

Skagen Falster 2 SKT5100

Fossil-gruppen som står bak Skagen-klokkene har en hel bøling modeller, og slapp to under IFA-messen. Den mest interessante heter Falster 2. Klokken har forholdsvis spesiell design, som skiller seg fra resten av bølingen. Her er det ikke snakk om overdose av knapper og plast som skal se solid ut. I stedet er dette en minimalistisk variant med rene linjer over det hele. Det er ikke mange banebrytende nyheter du ikke får andre steder her, men hvis du liker designen har den nå blitt både vanntett og utstyrt med GPS. Det kan også bli spennende å se hva som eventuelt kommer til av funksjoner – en ny utgave av Google Wear er ifølge ryktene på vei.

Sony FES Watch U WA1B
Sonys e-blekkorama

Sony FES Watch U WA1B

Rund klokkeskjerm og enda mer skjerm rundt er konseptet for Fes Watch U. I motsetning til fesser flest bæres ikke denne på hodet, men på håndleddet. Både selve klokkeskjermen og skjermen i armbåndet er e-blekkvarianter som bruker særdeles lite strøm. Dermed kan Fes Wach U vare i nærmere en måned på en lading. Men strengt tatt er ikke dette en smartklokke. Den har riktig nok app, men appen er kun for å bytte mønster og design på klokken. Hele konseptet her handler om at e-blekkskjermen utgjør selve designen på klokka og kan endres etter hjertets lyst. Du vil ikke få varslinger på denne klokken, men du vil kunne se hva tiden er. Og hvis du er i et salig dårlig humør kan du advare omverdenen ved å dekke den med hodeskaller.

TicWatch Pro
Casio-konkurrent fra Mobvoi

TicWatch Pro

TicWatch Pro deler én av sine egenskaper med Casios smartklokker for turbruk; den har to skjermer. Den ene er en AMOLED-skjerm som ligger under en mer tradisjonell og monokrom «klokke-LCD». Batteritiden når den brukes som smartklokke er på rundt fem dager, men den kan strekkes helt opp i 30 dager hvis du bruker den enkle skjermen øverst. Konseptet er altså ganske likt det Casio tilbyr. Og det er i bunn og grunn utformingen også, for her snakker vi om en ganske kraftig plugg av en klokke, med store, lettbetjente knapper. Også her er det Googles Wear OS som står for menyene.

Xplora 3S
Ny barneklokke fra Xplora

Xplora 3S

GPS-klokker for barn begynner det å bli en del av, og våre hjemlige aktører som har markert seg både i Norge og andre steder er Xplora. Den nye 3S-modellen har fått en lett oppdatert design, men i hovedsak blitt vanntett og fått kamera bygget inn. Som vanlig for disse klokkene snakker vi om en mer eller mindre fullverdig mobiltelefon på håndleddet. Den trenger ingen andre dingser for å være koblet til mobilnettet, og den har naturligvis også GPS. Naturligvis fordi en viktig del av disse produktene er tryggheten det gir å kunne spore opp poden hvis den plutselig uteblir fra avtalt tid.

ZTE Nubia Alpha
ZTEs mobilarmbånd

ZTE Nubia Alpha

Dette er en uvanlig svale. Den er basert på en lang og smal fleksibel skjerm, der det som ser ut som selve urkassen egentlig kun er et slags påbygg rundt skjermen. I dette påbygget bor det et kamera og øvrige knapper som du kan betjene dingsbomsen med. Foreløpig har ikke ZTE sagt stort om hva slags maskinvare som bor i denne sære klokkofonen, men den har i hvert fall 4G, og du kan ringe med den. En løsning for kjapp fotografering skal også være på plass. Det er grunn til å mistenke at denne saken her aldri noen gang ser Elkjøps lys, men hvis du skulle gå forbi en i en mørk hyllegate hos elektronikkforhandlere i utlandet vet du i hvert fall hva det er. Vi mistenker at dette er én av de mange se-på-oss-lanseringene, der teknologien er uferdig og markedsgrunnlaget en smule tynt, men ingenting er mer spennende enn å bli motbevist.

annonse