Til hovedinnhold

Nvidia slipper nytt og billig grafikkort

GTX 1660 er for den budsjettbevisste som ikke trenger de aller nyeste teknologiene.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Hver gang en ny generasjon grafikkort kommer på markedet, synes produsentene det er en god idé å få ut de raskeste og dyreste variantene på markedet først. Det er en veldig god idé.

Men for oss som ikke har all verdens krav til bildefrekvenser eller sitter på spesielt høyoppløste skjermer, er det ikke noe poeng i å fleske ut nærmere ti høvdinger for et grafikkort.

Heldigvis slipper nå endelig Nvidia en ny modell for oss med magamål: GTX 1660.

Dette blir da arvtageren til det snart tre år gamle GTX 1060, som må sies å ha vært et populært kort i den lavere mellomklassen.

Vi får stadig mer å velge i.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Hvorvidt nykommeren tilfører noe spesielt nytt eller unikt er en annen sak. Det er ikke mange ukene siden Nvidia kom på banen med en litt sterkere storebror i form av GTX 1660 Ti. Dette kortet har en litt høyere pris og tilsvarende bedre ytelse.

Nvidia GTX 1660 får da som jobb å fylle nisjen for deg som ønsker et grafikkort rett i overkant av 2500 kroner. Det vil konkurrere med AMDs RX 590.

Ny arkitektur, men ingen RTX

Som arvtager til GTX 1060, har GTX 1660 fått en solid oppussing. Nvidia har puttet inn en ny grafikkbrikke basert på den samme Turing-arkitekturen som finnes i de nye kortene i RTX 20-serien.

Men 1660 har altså et GTX- og ikke RTX-prefiks. Dette fordi Nvidia har strippet TU116-grafikkbrikken på innsiden av kortet for både Tensor- og RT-kjernene som håndterer henholdsvis DLSS-supersamplingen og strålesporingen.

Skulle du ønske noen av de nyvinningene, må du altså bla opp mer for et RTX 2060 eller et dyrere RTX-alternativ.

Ellers har GTX 1660 i stor grad de samme egenskapene som det nevnte GTX 1660 Ti. Unntaket er RAM-typen. Ti-varianten har GDDR6, mens det nye 1660 fremdeles bruker GDDR5.

Budsjettkort kommer

Vi har ikke testet GTX 1660 selv ennå (kommer neste uke!), men etter hva vi kan lese oss til hos andre ligger ytelsen på rundt 10 til 15 prosent over GTX 1060, og da i samme leia som konkurrenten AMD RX 590.

Hvis +2500 kroner fremdeles er litt i det strammeste laget for deg, sier ryktene at Nvidia snart også vil slippe et budsjettkort i samme familie. Dette vil trolig kalles GTX 1650, og vil da være arvtageren til GTX 1050.

Men det er kort som GTX 1660 og andre alternativer i den lavere mellomklassen som tradisjonelt har stått for den beste balansen mellom anstendig spillytelse og kostnader.

Nysgjerrig på DLSS og strålesporing?
Dette betyr Nvidias RTX-kort for 3D-grafikken >>>

annonse