Nyhet

Til høsten slutter alle 32-bit-programmer å fungere i MacOS

Slik sjekker du hvilke apper som blir rammet.

Som vi meldte tidligere kaster Apple ut sine «Widgets», eller småprogrammer, fra MacOS når nye Catalina er klar fra høsten av. Langt større konsekvenser vil det imidlertid få når Apple sender alle såkalte 32-bit-programmer på dør.

Dagens MacOS Mojave er nemlig det siste operativsystemet med støtte for 32-bit-apper. Fra og med MacOS Catalina vil bare programmer bygget på den nyere og kraftigere 64-bit-arkitekturen fungere.

Apple har krevd at alle nye apper som er lagt til i App Store fra tidlig i 2018 og senere har støtte for 64-bit-arkitektur.

Du kan ha misset advarslene

Apple har vist advarsler til alle Mac-brukere som vil påvirkes av endringen siden april. Men kun om de allerede har hatt siste oppdatering til Mojave installert.

Meldingen (på engelsk) ser slik ut:

Får du opp en slik melding har du apper som vil slutte å fungere når du oppgraderer til nye MacOS Catalina.

Meldingen dukker bare opp én gang hver 30. dag, og kun om du har åpnet et program som Macen din detekterer som 32-bit.

Om det går lang tid mellom hver gang du bruker enkelte av programmene dine, eller ikke har siste oppdatering til MacOS Mojave installert, bør du dermed gjøre en manuell sjekk for 32-bit-programmer på Macen din. Om du oppgraderer til MacOS Catalina til høsten kan det nemlig bli vanskelig eller umulig å få åpnet disse programmene igjen.

Slik finner du gamle 32-bit-programmer

For å se om du har noen 32-bit-programmer på Macen din kan du følge denne enkle oppskriften:

  • Åpne -menyen øverst til venstre og velg «Om denne maskinen»
  • Åpne «Systemrapport»
  • Velg «Programmer», som du finner under programvare-kategorien.

Nå kan du klikke kolonnen lengst til høyre hvor det står «64-bit» for å sortere alle programmene dine etter hvilken arkitektur de støtter, 32-bit eller 64-bit.

Vi fant bare tre 32-bit apper på vår test-Mac. Om du har hatt Macen din i mange år og brukt den mye finner du nok flere. Klikk for større versjon.

Gjør dette om du har 32-bit programmer

Om du finner ut at du har noen 32-bit apper du er avhengig av installert på MAcen din har du to valg.

  • Du kan la være å oppdatere til nye MacOS Catalina til høsten.
  • Du kan se om utvikleren av programmet har en oppdatering til det

Noen godt kjente programmer som ikke er skikkelig kompatible med 64-bit-eksklusive operativsystemer er Adobes CS5-pakke og Microsofts Office 2011. Her blir du nødt til å oppgradere til nyere versjoner.

Det er imidlertid ikke sikkert du må ha med deg alle 32-bit-programmene du får opp i listen. Disse kan være programmer eller komponenter til programmer du uansett ikke har bruk for lenger.

64-bit gir bedre ytelse

Alle macer som kan oppgraderes til MacOS Catalina er utstyrt med 64-bit prosessorer og støtter dermed 64-bit apper. Overgangen fra 32-bit til 64-bit apper startet for over ti år siden, så ingen kan vel akkurat si at Apple forhaster seg her.

Fordelene med 64-bit apper er mange. De har blant annet tilgang til mange ganger så mye systemminne som 32-bit apper og kan ha bedre ytelse. Apples effektive Metal-API, som blant annet er ansvarlig for alle animasjoner og grafikk i MacOS, fungerer dessuten bare i 64-bit apper.

Nye MacOS Catalina:
Dette er de største nyhetene »

Les også
Ut med det gamle og inn med det nye: Slik er Apples nye MacOS
Les også
Nå forsvinner disse småprogrammene
Les også
Derfor er det mer grunn til å stole på Apple når de snakker om sikkerhet, enn Facebook og Google
Les også
Apple dreper iTunes. Slik blir MacOS Catalina
Les også
Apple bekrefter at Macbooken vil kunne slutte å fungere om du reparerer selv
annonse