Pentax K-7 - ny toppmodell
I lengre tid nå, har Pentax annonsert at det ville kommet et kamera nå. Bilder har lekket på nettet, og få var etter hvert i tvil om omtrent hva som ville komme. Nå er katta ute av sekken, og alle Pentax-brukere kan glede seg over et kamera som ser veldig spennende ut.
K-7 har mistet D-en for ”Digital i navnet, noe som er like greit, siden alle kameraer er digitale i dag. Til gjengjeld har den fått en rekke andre nyheter.
En av de mest interessante er 77 pakninger og tetninger som gjør at kameraet tåler mye dårlig vær, og ryktene sier til og med at det tåler å dyppes i vann (uten at vi vil bekrefte det). Det skal etter sigende kunne fungere på en våt dag i Bergen. Det er også godkjent til bruk ned i 10 kuldegrader.
HD videoopptak
Pentax er nå den tredje produsenten på markedet, etter Nikon og Canon, med kamera som kan ta opp video. Du kan ta opp i 1280x720 med 30 bilder pr. sekund. Men dersom du ønsker et annet format, støttes faktisk også 1536x1024.
Denne gangen har Pentax valgt å ikke øke oppløsningen på kameraet, og vi støtter den beslutningen. 14,6 megapiksler er på grensen av hva en bildebrikke på 23.4 x 15.6mm klarer å håndtere på en god måte. Skjermen er på7,6cm (3 tommer) og har en oppløsning på behagelige 922 000 punkter (VGA). Skjermen er dessverre ikke vridbar.
Kameraet er laget relativt kompakt, og veier bare 670g uten batteri og minnekort (750g med). Det gjør det antakelig til det letteste værtette kameraet. Kamerahuset er laget i magnesium over en stålramme, så størrelsen har ikke gått på bekostning av byggekvaliteten, ser det ut til. Lukkeren er godkjent for 100 000 eksponeringer. Se en sammenlikning av størrelsen med en lang rekke andre kameraer her.
En funksjon vi sjelden ser på kameraer som ikke er beregnet på profesjonelle, er en søker som dekker tilnærmet 100% av bildet. Det gjør søkeren i K7, og i mange tilfelle kan det være nyttig. Mattskiven er forbedret for å forenkle manuell fokusering.
Nye funksjoner
Produsentene vrir hjernene sine for å finne på nye funksjoner som konkurrentene ikke har. Det Pentax har kommet opp med er HDR (High Dynamic Range) i kameraet. Når du velger denne funksjonen, tar kameraet tre bilder med ulik eksponering, og setter dem sammen til ett bilde med svært stort dynamisk omfang. Av manuelt sammensatte HDR-bilder, har vi sett mye rart. Vi håper kameraet klarer bedre, og hvis den gjør det, er dette meget spennende. I tillegg tilbys muligheten for å kompensere for fortegning og vignettering forårsaket av objektivet.
En del komponenter har blitt forbedret. Kameraet har fått ny prosessor (Prime II), ny 77-punkts lysmåler og en forbedret bildestabilisator som nå kompenserer for mellom 2,5 og 4 blendertrinn. Andre produsenter oppgir 5 blendertrinn, men heller enn forskjeller i ytelse, mistenker vi at det er forskjell i hvor tjukt de smører på i markedsføringen.
Det er naturligvis skjermvisning (live view) på kameraet, med tilhørende anisktsgjenkjenning. Du kan også ta seriebilder med speilet permanent oppe.
Genialt brukergrensesnitt
Det ser ut til at Pentax har beholdt det tilnærmet geniale brukergrensesnittet sitt. Ingen kameraer har bedre løsning for å gjøre raske endringer i viktige innstillinger, og det er en av de virkelig store fordelene til Pentax.
Sammen med dette kameraet slipper Pentax et nytt kit-objektiv og en ny rimelig telezoom som begge er værbeskyttet.
Dette ser ut som et kamera som vil konkurrere med de beste i klassen, men vi er ikke helt sikre på om det vil gjøre at veldig mange skifter fra andre merker til Pentax. Kameraet kommer i butikken i juli, og får en veiledende pris på 10.995 kroner.