Til hovedinnhold

Lar operatørene blokkere IP-telefoni

Fast IP-telefoni tar over stadig mer av fasttelefonnettet, og mobil IP-telefoni er også en økende trussel for mobiloperatørene. Dette har Nokia nå en løsning på.

Selskapet, som også produserer teknisk utstyrt til operatører verden over, har nemlig utviklet en ny programvareplattform som lar operatørene blokkere for IP-telefoni i mobilnettene sine. Dermed kan operatører som velger å benytte seg av den nye programvaren i systemene sine, hindre kunder i å bruke IP-telefoni via sine høyhastighetsnett, som for eksempel 3G og HSDPA.

- Med eksplosjonen av billige høyhastighetsnett for mobiltelefoner, utfordres operatørene til å gjøre det beste ut av nettene sine. Spesielt når programvare for IP-telefoni øker trafikken og konkurrerer med operatørenes egne tjenester, sier Roberto Loiola i Nokia til Cellular News.

- Får mest mulig igjen
- Med denne løsningen kan operatørene analysere og håndtere denne typen trafikk. De kan prioritere trafikk til valgte tjenester og partnere, slik at de får mest mulig igjen for sine investeringer. Dermed unngår de å være kanaler for andre tjenestetilbydere, mener Loiola.

Mobiloperatørene har imidlertid flere alternativer enn å bare blankt forby eller godta IP-telefoni. De kan nemlig bli tilbydere av IP-telefoni selv, og dermed la mobilkundene sine bli IP-telefonikunder.

Men selv om en operatør skulle finne på å tilby mobil IP-telefoni, kan den nye teknologien by på inntjeningsproblemer for operatørene. Du kan lese mer om mobil IP-telefoni og teknologiens konsekvenser for mobiloperatørene i saken "Slangen i paradiset".

(Kilder: Cellular News)

annonse