Norsk lov kan stoppe iPhone

Det kan se ut til at Apple vil få problemer med å selge iPhone i en rekke europeiske land.

Om en måned starter salget av Apples mye omtalte iPhone i Europa. Først ut er britiske O2, som skal selge telefonen for 269 pund. Telefonen er da operatørlåst.

Apples iPhone-forretningsmodell går nemlig ut på at telefonen selges gjennom en operatør, og at Apple får igjen en del av inntekten til operatøren. Dette forutsetter nødvendigvis at telefonen er operatørlåst, og ikke kan brukes i andre mobilnett.

Lover forbyr låsepraksis

Lover i en rekke europeiske land utenom Storbritannia forbyr imidlertid denne praksisen. I Frankrike er operatørene lovpålagt å tilby mobiltelefoner med og uten operatørlås, og dessuten pålagt å tilby fjerning av operatørlåsen dersom kunden ber om det under bindingstiden. Loven, som ble innført i 1998, har blitt utfordret av tre franske mobiloperatører, men alle tre har tapt i retten.

Nå sier operatøren Orange at denne loven kan sørge for at iPhone ikke kommer til Frankrike, skriver Engadget. På samme måte kan lignende regelverk i en rekke andre europeiske land, Norge inkludert, stoppe salget av telefonen.

Foreløpig ingen fjerning av lås

Så langt har Apple ikke tillatt at operatørlåsen fjernes, og ved siste programvareoppdatering ble muligheten for å fjerne låsen via tredjepartsløsninger fjernet - i alle fall inntil noen klarer å hacke operatørlåsen igjen.

Blir iPhone dyrere?

Hvordan Apple vil forholde seg til europeisk lovgivning gjenstår å se. Siden Apple henter inn store deler av iPhone-inntektene sine fra operatøren, kan det bety at iPhone blir mye dyrere i de aktuelle landene - eller i verste fall at den ikke lanseres i det hele tatt.

Apple har tidligere blitt utfordret av forbrukermyndigheter i flere europeiske land på grunn av sin praksis med å låse iTunes-brukere til iPod-spillere.

(Kilde: Engadget.com)

Les også
- Telenor i Sverige skal selge iPhone
Les også
Nå kommer iPhone til Europa
Les også
Kommer iPhone til Norge i år?
annonse