Tek.no

Nyhet

Helgens anbefalinger - uke 45

Matlaging kan være direkte givende.
Alexander Moderhak Schindler

Hver fredag klokken 14.00 presenterer vi på Kulturo.no tre filmer vi synes det er verdt å bruke tid på i helgen. Dette er helgens anbefalinger:

Ukens kinofilm - Superbad

Tre kompiser lever midt oppi pubertetshelvete. Det er bare knappe dager igjen av high school, de er fortsatt jomfruelige og lekre damer sprader omkring uten at de har et snev av sjans. Tenker du nå "American Pie"-remake er du forsåvidt ikke så langt unna, likevel tar du helt feil.

For der "American Pie" og alle oppfølgerne blir platte, så klarer "Superbad" noe sjeldent. Kombinert med drøssevis av humor klarer manusforfatter Seth Rogen å fortelle noe ekte om en tid som vanskelig lar seg fange troverdig på film. Nerdevennene Seth, Evan og Fogell hører på funky musikk, går i stygge klær og surfer porno sammen. De har ingen ambisjoner om å være en kvinnes drøm, de kan godt være et uhell i fylla, bare de får pult.

Nei, dette er neppe den dypeste kinofilmen denne uka. Denne helgen går god nerdehumor, gode minner og den desperate kombinasjonen av sprit og sex foran resten av verdens problemer. Vår anmelder mener denne filmen er intet mindre enn genial, rett og slett fordi den er den ultimate outsiderfilmen. Han gir den derfor 9 av 10 poeng.

Ukens DVD-film - Et spill for piano

Hadde du latt denne kvinnen passe din sønn?

Du kødder ikke med en liten jente og hennes store drøm om å bli et talent på piano. Det viser denne uhyggelige franske filmen på en glitrende måte.

Mélanie Prouvost har et pianotalent av det sjeldne slaget. Hun har øvd vel og lenge, og nå har hun sjansen til å komme inn på en anerkjent musikkskole. Uheldigvis kommer en av de store pianistene på huset i til å ødelegge konsentrasjonen hennes, og dermed også muligheten til å bli pianostjerne. Den gangen var Mélanie ti år gammel. Lunefull og intrikat som skjebnen noen ganger er havner den nå voksne mademoiselle Prouvost i en livssituasjon der hun kan hevne seg på sin kvinnelige nemesis. Og hvordan bedre gjøre det enn å ta fra den aldrende pianisten både gleden ved pianoet og hennes sønn?

Franskmannen Denis Dercourt har laget en eksemplarisk thriller, og det til tross for at historien ikke er av det enormt revolusjonerende slaget. Heller er det dyktige skuespillere og den eksemplariske bruken av klassisk musikk som gir "Et spill for piano" ekkel magefølelelse over hele toneregisteret. Vår anmelder mener derfor at denne filmen er god, og gir den 7 av 10 poeng.

Ukens klassiker - Dirty Harry

Harry Callahan med den største revolveren på markedet.

Clint Eastwood er tilbake i denne ukens klassiker fra San Fransisco anno 1971. Denne gangen har han byttet ut ponchoen og cowboyhatten med en blazer og et politimerke.

Harry Callahan er den hardeste gutten på politistasjonen. Han har pent lite til overs for regler, sjefer og sveklinger. Det er ikke uten grunn at han fort får tilnavnet "Dirty Harry". Når en skyteglad psykopat terroriserer byen, er det Harry som blir satt på saken. Morderen leker et spill med politiet, et spill han har gode sjanser til å vinne fordi lovens lange arm har visse regler de må ta hensyn til. Det gir betjent Callahan blanke i. Dette utvikler seg til en duell mellom to menn på hver sin side av loven, der begge spiller like skittent. Frem mot klimakset etterlater både morderen Scorpio og Harry seg et spor av døde eller skadde mennesker.

Regissør Don Siegel klarte med denne filmen å vise at Clint Eastwoods markante trekk fra støvlandet fungerer like godt i storbyen. Dette er hardt, det er funky, og det er i bunn og grunn jævlig kult. Da gjenstår det bare å stille seg selv ett spørsmål: «Are you feeling lucky punk?»

annonse

Les også