Til hovedinnhold

UMA kan skape krøll

Fremtidens telefoner med UMA kan skape problemer, skal vi tro de første brukererfaringene. Akkurat som de første trådløse nettene skapte hodebry for IT-ansvarlige for et par år tilbake, spekuleres det nå i om telefonens inntog i Wi-Fi verdenen kan skape ytterligere krøll.

UMA, som står for Unlicensed Mobile Access, er en ny teknologi som lar mobiltelefonen koble seg på trådløse nett i tillegg til å være tilkoblet mobilnettet. Dermed kan telefonen bytte over til vanlig nettverk så snart det er tilgjengelig. Ettersom stadig flere kaféer, hoteller, flyplasser og privathjem har åpne nettverk er det en naturlig utvikling som gir mulighet for både å avlaste mobilnettet og senke ringekostnadene dine.

Inntil nå har UMA vært en ganske fjern visjon, som først ble gjort reell for noen måneder tilbake med lanseringen av Nokia 6136 og Samsung T709. Telefonene har Wi-Fi i tillegg til vanlig GSM-støtte, og skal ifølge selskapene klare overgangen mellom mobilnettet og nettverket selv om du snakker i telefonen. Men gjør de det?

Et reelt problem
Problemet som mange frykter vil oppstå er nemlig ikke at telefonen ikke skal klare overgangen, men at nettverket telefonen kobler seg til skal kollapse. Samtaler over Wi-Fi krever nemlig høy netthastighet, og samtalen vil derfor bli brutt eller i beste fall få svært dårlig kvalitet om netthastigheten er lavere enn det telefonen krever. Og selv om nettverket kanskje har kapasitet til å ta unna trafikken for en til tre telefoner, så hva om ti eller femten telefoner plutselig ringer?

Dette er essensen i problemet som mange analytikere nå frykter vil kunne gi oss nok en bølge av problemer med trådløse nett. Ettersom de færreste åpne nettverk har eller kan reservere seg mot at telefoner med UMA-støtte omdirigerer samtalen inn på nettverket, kan det også gjøre det vanskelig å hindre at nettverket blir overbelastet av prateglade mobilbrukere. Og enda verre, hvis et firma har et nettverk som overbelastes, så kan det føre til at viktige dataoverføringer eller oppgaver blir hindret.Det kan også resultere i at viktige samtaler blir brutt.

Om du er forretningsmann og opplever at en avtale i 10 millionersklassen glipper, eller mor på ferie som ikke får sagt god natt til ungen din så vil et brudd oppleves som svært irriterende.

Umulig å hindre?
Samtidig er det umulig å hindre problemet helt fra å inntreffe. De raskeste ADSL-linjer i dag tilbyr opptil 25 Mbps i nedlastingshastighet. Det holder til maksimalt 25 telefontilkoblinger i tillegg til litt datatrafikk, og da uten optimal samtalekvalitet.

En løsning kan være å legge inn en sperre i telefonen som gjør at telefonen kobler seg av det trådløse nettverket og tilbake på mobilnettet så snart samtalekvaliteten blir for dårlig. En slik sperre vil hindre at nettverk kollapser og vil samtidig sørge for at det er en viss ledig kapasitet å gå på i nettverket for brukere som er avhengig av å være koblet til nettet. Men det setter krav til at enten produsenten eller brukeren selv stiller inn en maksgrense, noe som ikke er mulig i dag.

Ettersom UMA-telefonene enda ikke er dukket opp i butikkene, er det enda ikke sikkert hvor store vanskeligheter teknologien vil møte og om det blir vanskeligheter i det hele tatt. Men om du er avhengig av et oppegående nettverk i tiden fremover, kan det være en god ide å følge med på utviklingen og se om problemet forblir hypotetisk eller om det blir en realitet.

(Kilder: NetworkWorld)

annonse