Nyhet

Limewire stengt for godt

Den populære fildelingstjenesten, og deres nettside, er lagt ned med umiddelbar virkning. Dette skjer seks måneder etter en amerikansk domstol konkluderte med at moderselskapet har brutt opphavsrettigheter i stor skala.

Tirsdag denne uken ble det lagt ned et pålegg om at selskapet med øyeblikkelig virkning måtte fjerne søkefunksjoner, opp- og nedlastingsfunksjoner samt distribusjon av programvaren til Limewire.

En gammel traver

Limewire er den eldste peer-to-peer-klienten, basert på åpen kildekode. Klienten tillot at brukere kunne dele filer seg i mellom, og i likhet med Torrent-teknologien økte hastighetene når flere brukere delte den samme filen. I 2009 hadde Limewire omtrent 50 milliner brukere.

Nå er derimot alt slutt, tjenesten ble i natt stengt av for godt.

De er de fire kjempene EMI, Warner, Sony og Universal som står bak søksmålet. Musikkutgiverne og plateselskapene krever til sammen 1,8 millioner kroner for hver eneste sang som er distribuert over nettverket.

Saken startet i 2006, og i mai i år falt dommen. Grunnleggeren av Limewire, Mark Groton, ble funnet skyldig i å ha brutt opphavsretten og blir holdt personlig ansvarlig. I januar vil RIAA at en rettsinstans skal avgjøre de økonomiske virkningene, før man deretter retter et økonomisk søksmål mot Groton.

Satser videre

I en pressemelding sendt ut av Limewire sies det at de nå jobber med en abonnementtjeneste for deling av musikk. Der ønsker de å samarbeide og forhandle sammen med musikkutgiverne, uten at tjenesten omtales videre spesifikt.

Frem til en slik tjeneste blir lansert er det derimot full stopp og kroken på døra for Limewire.

(Kilder: samfunn.myhken.com, Reuters, dommen.)

Les også
Verdens dyreste domene
Les også
Siste IPv4-adressene
Les også
Kina får sensurert Google
annonse