Til hovedinnhold

Her er Nissan Ariya: Firehjulsdrift og inntil 500 km rekkevidde

Produksjonsversjonen av Nissan Ariya blir nærmest identisk med konseptet vi så i fjor.
Nissan

Det tok bare ti år, men nå er oppfølgeren til Nissans populære Leaf klar. Ariya-konseptet ble først presentert på Tokyo Motor Show i fjor høst, men nå er altså produksjonsversjonen klar - og den er ikke langt unna konseptmodellen rent visuelt. Faktisk ganske identisk.

Nissan omtaler bilen som en «perfekt fusjon» av to av deres styrker, nemlig crossovere og elbiler, og sier at den representerer fremtiden for selskapet. Bilen vil komme med to ulike batteripakker på henholdsvis 63 og 87 kilowattimer netto.

Nissan

Miks og match

Den vil også komme i både for- og firehjulsdrevne varianter, så det vil bli mulig å velge både batteri og drivlinje etter eget ønske. Rekkevidden strekker seg fra 340 kilometer med det minste batteriet og firehjulsdrift til 500 kilometer med stort batteri og to motorer.

Slik så Ariya-konseptet fra i fjor ut.
Nissan

Det vil også komme en egen Performance-variant på toppen, og Nissan sier at de har etterstrebet å kombinere det morsomme ved elbilkjøring med de praktiske egenskapene til en crossover.

Noen vil nok også la seg overraske over at Nissan har byttet til CCS-standarden for hurtiglading i Europa. Selskapet var nemlig ett av få som inntil nå har holdt fast i Chademo-standarden, og det var knyttet noe spenning til hvorvidt de ville holde fast i den, tross at nærmest alle konkurrentene har gått over til CCS.

– Det vi har gjort er rett og slett å se på kundebehovene, og målet har vært å gjøre kundene fornøyde. Chademo-nettverket i Japan er veldig sterkt, men vi har sett på hvordan standardene har utviklet seg i verden, og derfor gått for CCS i Europa og USA, sier Nissans sjef for global produktstrategi, Ivan Espinosa, til Tek.no.

Maks effekt er oppgitt til 130 kilowatt, og - til forskjell fra Leaf har Ariya fått væskekjøling av batteriet.

Både motorkraft, akselerasjon og estimert rekkevidde avhenger ellers av konfigurasjon, og du kan se dem i tabellen under.

Ariya 63 kWhAriya 87 kWhAriya E-4orce 63 kWhAriya E-4orce 87 KWhAriya e-4orce 87 KWh Performance
Rekkevidde (WLTP)360 km500 km340 km460 km400 km
Motoreffekt160 kW178 kW205 kW225 kW290 kW
Dreiemoment300 Nm300 Nm560 Nm600 Nm600 Nm
Akselerasjon 0-100 km/t7,5 s7,6 s5,9 s5,7 s5,1 s
Toppfart160 km/t160 km/t200 km/t200 km/t200 km/t
Ombordlader7,4 kW22 kW7,4 kW22 kW22 kW
Maks hurtiglading130 kW130 kW130 kW130 kW130 kW

4,6 meter lang

Ariya måler 4,595 meter lang, 1,85 meter bred og 1,66 meter høy, og har en akselavstand på 2,775 meter. Det gjør den omtrent like lang som en Polestar 2, men betydelig høyere. Bilen er også 15 centimeter kortere enn en Tesla Model Y.

Nissan

Innvendig vil bilen ha plass som minner mer om en bil i D-segmentet enn C-segment-bilen Ariya er utvendig, blant annet takket være en splitter ny elbilplattform (utviklet sammen med alliansepartnerne Renault og Mitsubishi), lang akselavstand og helt flatt gulv.

Nissan peker blant annet på at motoren er betydelig mer kompakt, og at det gjør at man kan plassere klimaanlegget i rommet motoren tidligere ville tatt opp.

Den ekstra motoren bak i den firehjulsdrevne utgaven spiser noe av bagasjeromsplassen, som er oppgitt til henholdsvis 468 liter for variantene med én motor og 415 liter for modellene med to motorer.

Bilen vil også kunne trekke tilhenger på inntil 1500 kg.

Nissan

e-Pedal og ProPilot

Tidligere Nissan-teknologier som e-Pedal, som gir mulighet for enpedalskjøring, er selvfølgelig på plass, og det er også den nye ProPilot 2.0-selvkjøringen. Denne er i praksis i stand til å la bilen kjøre selv på motorveien, og i Japan kan du faktisk også ta hendene av rattet. Lovverket i Europa og Norge tillater imidlertid ikke dette enda, og Nissan sier foreløpig at ProPilot 2.0 kun blir tilgjengelig i Japan og USA ved lansering.

I typisk moderne stil omtaler Nissan interiørdesignet som ikke et typisk bilinteriør, men et oppholdsrom - en «futuristisk cafélounge».

Skjermene i førermiljøet vil være standard i alle versjoner av bilen, sier Nissan. «Haptiske» knapper for mye brukte funksjoner ligger under infotainmentskjermen.
Nissan

Midtkonsollen kan flyttes frem og tilbake etter eget ønske, og Nissan ser ut til å ha gått for minimalt med fysiske knapper i førermiljøet. Et stort digitalt instrumentpanel forlenges direkte inn i infotainmentskjermen (begge måler 12,3 tommer), og bilen har også mulighet for headup-display.

Bilen får også mulighet for stemmestyring med Amazon Alexa, og oppdateringer til bilens fastvare vil kunne lastes ned «over the air» - på samme måte som i en Tesla.

Norske priser ikke klare

Norge er ikke overraskende på listen over de seks første landene som vil få tilgang til Nissan Ariya. De andre er naturligvis hjemlandet Japan, USA, Tyskland, England og Canada. Bilen er imidlertid fortsatt et godt stykke unna: Nissan sier den vil være på veiene mot slutten av 2021.

Prismessig peker Nissan globalt på priser som 40.000 dollar i USA (cirka 373.000 kroner) og fem millioner yen (cirka 436.000 kroner) i Japan. Nissan Norge sier imidlertid at disse prisene ikke vil være direkte overførbare, og at prisene for Europa ikke er klare.

Begge disse prisene stemmer imidlertid ganske godt overens med prisen på en Tesla Model 3 Standard Range Plus, som i Norge koster drøye 430.000 kroner.

– Mer info om bestilling og priser kommer i europeisk lansering i løpet av noen få måneder, sier Nissans norske informasjonssjef Knut Arne Marcussen i en SMS.

Her er noen av de mest aktuelle konkurrentene:

annonse