Til hovedinnhold

Hyundai og Uber går sammen om å lage flygende taxi

Las Vegas / Tek.no: Uber har allerede hatt partnerskap gående med Boeing, Embraer og andre flyprodusenter, men på CES-messen i Las Vegas natt til tirsdag ble en ny partner offentliggjort.

Hyundai fortalte at de har gått sammen med Uber om å utvikle en flygende elektrisk farkost som etter hvert skal kunne settes inn i drift hos taxitjenesten.

Hyundai blir dermed det første bilselskapet som blir med i Ubers Elevate-program, som har som mål å ha flygende taxier i luften innen 2023. De to selskapene har allerede utviklet en såkalt PAV – personal air vehicle – som de skal stille ut i fullskala her i Las Vegas når messen åpner tirsdag.

Hyundai blir med i Ubers Elevate-program, som har som mål å ha flygende taxier i luften innen 2023.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

100 kilometer på en lading

Konseptfartøyet er kalt S-A1, har en marsjfart på 240 kilometer i timen og en marsjhøyde på mellom 300 og 600 meter. Rekkevidden på en lading skal være rundt 100 kilometer, og fullading vil ta mellom fem og sju minutter.

Hyundai

Farkosten vil kunne ta av og lande vertikalt som et helikopter, og så vil rotorene vendes forover for selve flyturen . S-A1 skal også være betydelig mer stillegående enn helikoptre er, med flere rotorer som hver spinner i betraktelig lavere hastighet.

Håpet er at Hyundais erfaring med å bygge biler i stor skala skal kunne smitte over også til PAV-er, og dermed være med på å bringe kostnaden ned, opplyste Uber Elevate-sjef Eric Allison. Tanken er jo at flytaxier på sikt ikke skal koste stort mer enn vanlige taxier, blant annet fordi man kan spare svært mye tid på å ta luftveien.

På pressekonferansen hadde Hyundai kun med seg en liten modell av farkosten, men på selve messa stiller de ut en modell i fullskala.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Målet er selvkjørende

Til å begynne med vil disse kjøretøyene ha pilot, men etter hvert er tanken at de skal være selvkjørende. De har plass til fire passasjerer i tillegg til piloten, og S-A1 vil dermed være et betydelig større kjøretøy enn for eksempel Volocopter-dronen som ble testet ut i Singapore i fjor, med samme formål.

Den har bare plass til pilot og én passasjer og en rekkevidde på 35 kilometer. På CES-messen i fjor fikk vi for øvrig også se et annet av Ubers samarbeidsprosjekter, nemlig samarbeidet med helikopterprodusenten Bell.

Den farkosten vil også ha plass til fire passasjerer, men vil drives av en blanding av drivstoff og elektrisitet, og rekkevidden er dermed inntil 250 kilometer.

Se video av den her:

Selvkjørende minibusser

Hyundai viste for øvrig også frem en annen type selvkjørende farkost som de kaller S-Link. Disse er små selvkjørende minibusser som nærmest er i stand til å kjøre som konvoier bortetter veien og hvor hver av fartøyene kan ha én spesifikk funksjon.

Én kan for eksempel føre mennesker, en kan føre bagasje og en kan huse et batteri som lader de andre underveis. Disse minner i stor grad om Toyotas e-Palette, som ble presentert i Las Vegas for to år siden.

Selskapet viste også frem en såkalt hub som bringer disse to transportformene sammen. Her kan du for eksempel lande på taket i en S-A1, og så overføres direkte til en S-Link for å komme deg videre.

Slik ser Hyundai for seg at du kan komme i en flytaxi og så overføres til en selvkjørende veifarkost  for å komme deg videre.
Stein Jarle Olsen, Tek.no
annonse