Tek.no

Nyhet

5G-master påtent i Storbritannia i frykt for corona

Konspirasjonsteorier mener 5G er årsaken til coronaviruset.

Det var blant annet et slikt mobiltårn fra EE som ble satt fyr i forrige uke.
6 Apr 2020 08:27

Flere mobilmaster med 5G-utstyr har blitt satt fyr på i Storbritannia den siste uken, melder BBC. Det skal gjelde minst tre 5G-tårn fra mobiloperatøren Vodafone UK. Lovbruddene skal være knyttet til en konspirasjonsteori om at 5G enten er årsaken til, eller bidrar til spredningen av, coronaviruset.

– Ingeniørene våre vurderer brannårsaken i et av tårnene våre i Birmingham. Hvis det viser seg at det var brannstiftelse, som ser ut til å være på dette tidspunktet, vil vi arbeide for å hjelpe politiet i West Midlands med å identifisere de skyldige, sier en talsperson for EE, selskapet som drifter en av mobilmastene.

– Dette mobiltårnet dekket tusenvis av mennesker i Birmingham-området, og ga viktige 2G-, 3G- og 4G-tilkoblinger, slik det har gjort i mange år. Vi vil prøve å gjenopprette full dekning så raskt som mulig, men skaden forårsaket av brannen er betydelig.

Spredd seg på sosiale medier

Falsk informasjon, rykter og konspirasjonsteorier knyttet til 5G og coronaviruset har spredd seg på sosiale medier de siste ukene, også her i Norge. Mange av konspirasjonsteoriene peker på at 5G-teknologien har blitt rullet ut flere steder i verden, primært store byer og tettsteder, som også har blitt rammet hardest av coronaviruset. Én teori hevder at viruset hadde sin opprinnelse i Wuhan nettopp fordi de nylig hadde aktivert 5G-mastene i byen, og at viruset senere har spredd seg til andre byer med 5G-dekning.

Spredningen av viruset har naturligvis ingenting med hva slags mobilteknologi som er tilgjengelig i byene. Viruset har imidlertid spredd seg raskere i byer fordi en høyere befolkningstetthet vil føre til økt smittefare, og vil ramme flere raskere enn i småsteder.

Ingen relevant forskjell mellom 5G og 4G

Faktasjekker-nettsteder Faktisk.no hadde en grundig gjennomgang av feilinformasjonen knyttet til 5G allerede i fjor, da noen mente at den nye mobilteknologien ville skade fugler og innsekter. Der ble det blant annet forklart hvorfor overgangen til 5G fra 4G ikke vil være merkbart for naturen eller mennesker, ettersom det vil være omtrent de samme frekvensene som brukes:

– 5G vil først og fremst bruke frekvenser mellom 700 MHz og 3800 MHz. Dagens 4G-systemer bruker frekvenser fra cirka 800 MHz til 3600 MHz. 5G vil gradvis overta flere av de frekvensbåndene som 4G bruker i dag, skriver Faktisk.no, og peker til sjefsarkitekt radionett i Telenor Group - Stein Erik Paulsen - som sier det derfor ikke er noen relevant forskjell i frekvensbruk for 5G relativt til 4G.

Paulsen sier også til Faktisk.no at signalet som sendes fra antennen ikke bare samme frekvens som 4G, det oppfører seg også veldig likt. 5G-radiobølgene er en videreutvikling av 4G.

Dette blir også bekreftet av Seniorrådgiver Lars Klæboe i Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA), som sa følgende til faktasjekkernettstedet:

– Vi ser ikke noe ved strålingen fra 5G som er annerledes enn for 4G og 3G, Klæboe.

Les hele gjennomgangen av feilinformasjon knyttet til 5G på Faktisk.no.

annonse

Les også