– Deler av denne bilen er i praksis utviklet for Norge
Vi fikk sitte i Hondas sjarmerende lille Honda e.
Frankfurt / Tek.no: En av de mer særegne elbilene som kommer på markedet fremover er definitivt Hondas sjarmerende lille e.
På bilmessen i Frankfurt presenterte Honda endelig produksjonsversjonen av bilen, som stort sett er nøyaktig den samme som prototypen, minus den lysende Honda-logoen i front og noen interne endringer som var nødvendig for å få bilen godkjent for veien.
Samtidig presenterte Honda før helgen prisene for bilen, som er følgende:
- Innstegsversjonen med 100 kW motor vil koste 266.200 kroner inkludert frakt og levering i Oslo.
- Advance-utgaven med 113 kW motor, parkeringsassistent, ratt- og setevarme vil koste fra 294.900 kroner inkludert frakt og levering i Oslo.
- Bilen vil også bli tilgjengelig for leasing, som starter på 2.999 kroner i måneden.
Alle versjoner av bilen kommer med kameraer i stedet for speil, og Honda har utvidet dette til også å gjelde bakspeilet. De to store skjermene i dashbordet er også standard, og det er også både soltak og LED-lys. Alle versjoner kommer også med det relativt lille batteriet på 35,5 kWh.
– Reservasjonsstatusen for Honda e er ikke helt som vi har håpet, men vi er tilfredse og vet at det er flere elbiler på vei til markedet og at folk venter med å ta en beslutning til de vet mer om for eksempel pris og rekkevidde. Vi har mer enn 40.000 registrerte interessenter på europeisk plan, så vi har et godt grunnlag for å selge vår fine lille elbil nå, sier PR- og markedssjef Thomas Larsen i Honda Nordic til Tek.no.
Norge først ut
Hondas forhandlere skal begynne å ta imot bestillinger på bilen allerede inneværende måned, med levering fra og med sommeren 2020. Norge er i den første gruppen av land, sammen med Storbritannia, Tyskland og Frankrike.
– Da vi jobbet med utvikling av bilen, var Norge faktisk det første landet vi besøkte. Vi ønsket å se på infrastrukturen, veiforholdene og hvordan det faktisk var å bruke elbiler i Norge for på den måten å avgjøre hva som ville være kravene i utviklingen av Honda e. Du kan til og med si at deler av bilen har vært utviklet for Norge, sier prosjektleder for Honda e i Honda, Kohei Mitomi, til Tek.no.
Mitomi sier Honda e-prosjektet i utgangspunktet ikke handlet om å utvikle en elbil, men heller om å utvikle en liten bil som passet til urbane miljøer.
– Det viste seg at en elektrisk drivlinje var det mest passende, med nullutslipp og lavere støynivå i urbane miljøer der både luft- og støyforurensningen er som høyest. Det kombinerte vi med avansert teknologi, som for eksempel de store skjermene i bilen, nettskytilkoblingen og kameramonitorene.
Den avanserte teknologien er grunnen til at bilen har et veldig «vennlig» design, sier prosjektlederen.
– Tilnærmingen kan sammenlignes med en menneskeaktig robot. Hvis teknologien er veldig avansert har folk en tendens til å være noe reservert mot den. For å bryte den barrieren ønsket vi å gi bilen et veldig vennlig utseende. Noen kaller det «retro», men vi liker ikke det ordet – det høres gammelt ut. Vi ser på den som gjenkjennelig og vennlig. Den har også noen aspekter fra den første generasjonen Civic, sier Mitomi.
– En bil for spesifikke kunder
Noe av det som har vært snakket mye om rundt Honda e, er den noe begrensede rekkevidden. Bilen kommer med et batteri på 35,5 kilowattimer brutto, som skal gi en rekkevidde på «bare» 220 kilometer etter WLTP-standarden.
Det er eksempelvis omtrent som på Volkswagen e-Golf, som neste sommer blir erstattet av ID. 3 med minst 330 kilometer rekkevidde.
– Da vi utviklet bilen, hadde vi selvfølgelig en mulighet til å utvide rekkevidden. Å øke rekkevidden bringer imidlertid også med seg noen ulemper. Det handler ikke bare om pris, men også om vekten og størrelsen på bilen. Vi bestemte oss for å bruke pengene, plassen og ressursene på å realisere andre ting, som nettilkoblingen og kjøredynamikken, fremfor å øke rekkevidden.
Hitomi sier de «nok må innrømme at dette er en bil for spesifikke kunder».
– Det er ikke ment som en familiebil for å kjøre lange distanser i. Det er ment å være en bybil, mest sannsynlig en bil nummer to. Fra det perspektivet var kravene våre veldig tydelig definert, og vi er mer enn fornøyde med rekkevidden. Fra den andre siden må vi også ta vare på ressursene, ikke sløse og lage ting større kun for følelsen av sikkerhet det gir å ha lang rekkevidde. Vi må finne en sunn balanse mellom vekt, pris og størrelse.
Han sammenligner elbiler med smarttelefoner.
– Smarttelefoner skal være kompakte, du skal kunne ha dem med deg overalt og holde dem i hånden. Hvis du vil ha rekkevidde, at batteriet skal vare lenger, må telefonen være større og kan bli veldig upraktisk. I stedet lader du den hver dag. I Norge tror vi infrastrukturen tillater denne typen rekkevidde uten at du må ofre for mye. Vi tror mange kunder vil velge Honda e for balansen mellom funksjoner og ytelse, ikke bare for å være et objekt som flytter deg fra A til B.
Som en stue innvendig
Honda e skiller seg også fra mange andre biler ved at designuttrykket innvendig er ganske annerledes.
Ifølge Honda var målet at det skulle ligne mer på en stue enn en bil, og vi må medgi at det er en hyggelig bil å sitte i, med varme treflater og den tøykledde «benken» i baksetet.
– Vi bruker faktisk tekstiler fra møbelindustrien i stedet for fra den klassiske bilindustrien. Teamet bak har gjort mye research og faktisk også besøkt noen skandinaviske møbeldesignere for å få en følelse av hva som er komfortabelt og koselig, men fortsatt gir høy kvalitetsfølelse, sier Mitomi.
Vi fikk for øvrig anledning til å prøve stemmestyringen i bilen, som foreløpig virker å ha et stykke å gå før den fungerer til mer enn veldig grunnleggende forespørsler.
Honda hevder at «Honda Personal Assistant» skal kunne forstå deg selv om du snakker i naturlige vendinger, men i bilene som sto utstilt på messen var det ytterst begrenset hvilke kommandoer som ble forstått og resulterte i en meningsfylt respons.
Vi kunne for eksempel spørre om været i London, mens et spørsmål om å finne en italiensk restaurant ga oss resultater som var hundrevis av mil unna.
Honda hevder imidlertid at assistenten skal kunne lære underveis, og dermed gi deg bedre respons på kommandoene dine. Bilen får også tilgang til Hondas My Honda+-app, som kan brukes til å forhåndsprogrammere navigering, fjernstyre klimaanlegget, sjekke ladestatus og lignende. Appen vil også fungere som digital nøkkel til bilen, både for å låse opp dører og starte motoren.
Viktig for videre utvikling av elbiler og hybrider
Honda er imidlertid veldig forsiktige med å oppgi noe volum for 2020. I Norge sier de at målet er å få kundene til å forstå at de har en særegen bil å tilby, og at de vil være fleksible, men følge responsen i markedet nøye.
Det skal nemlig ikke bare om salgstall for Honda, men vel så mye om å opparbeide seg erfaring med elbiler og elektrifiserte drivlinjer.
Honda er jo også en av verdens største hybridmotorprodusenter, og det er selvfølgelig også et hensyn som skal tas på veien mot målet om at alle selskapets modeller som selges i Europa skal være elektrifiserte innen 2025.
Det dreier seg imidlertid både om elbiler, mildhybrider, ladbare hybrider og potensielt også brenselcellebiler.
– Utviklingen av elektriske komponenter er veldig viktig for Honda. Det handler også om erfaringen med masseproduksjon, og all utviklingserfaringen vi har tilegnet oss gjennom dette prosjektet vil reflekteres i fremtidige modeller. Derfor er Honda e viktig ikke bare fra et salgsperspektiv, men også for å utvikle fremtidens elektrifiserte og elektriske modeller, sier Mitomi.