Tek.no

Nyhet

Stor Tesla-oppdatering sluppet i USA

Stopper automatisk ved lyskryss.

Tesla
27 Apr 2020 07:48

Tesla har jobbet i lang tid med å få selskapets «Autopilot» til å kunne gjenkjenne trafikklys og stoppskilt, og nå er funksjonen endelig nådd full lansering i USA.

Ifølge elbilnettstedet Electrek er funksjonen, helt enkelt kalt «Traffic Light and Stop Sign Control», sluppet i oppdateringen 2020.12.6. Den har vært tilgjengelig for betabrukere siden mars, men nå er det altså klar for å testes av alle som ønsker det selv.

Fortsatt i beta

I oppdateringsnotatene gjør selskapet det klart at funksjonen fortsatt er i beta, altså at den fortsatt er i testfasen, og den er ikke skrudd på automatisk. Skrur man den på vil Teslas biler kunne gjenkjenne trafikklys og automatisk bremse ned når de er på vei inn i lyskryss.

Bilen vil også kunne merke om trafikklysene er av, noe som tross alt er nødvendig for at dette systemet skal kunne fungere helt autonomt i fremtiden.

Må trykke på en knapp for å kjøre

Når man nærmer seg et lyskryss eller et stoppskilt vil sjåføren få et varsel om at bilen er i ferd med å bremse, og deretter stoppe ved stopplinjen på veien – identifisert som en tydelig rød linje på skjermen i bilen. Deretter må man enten trykke på en knapp med hånden for å bekrefte at det er trygt å kjøre, eller trykke på gasspedalen, for å fortsette.

Dette må man altså gjøre selv om det er grønt lys, for å forsikre seg om at bilen tar riktig avgjørelse.

Slik ser funksjonen ut ved et stoppskilt:

Ikke tilgjengelig i Norge

Selv om gjenkjenning av trafikklys og stoppskilt altså har kommet til Teslaer i USA, vil det nok ta en stund før det blir tilgjengelig her i Norge. Veimerking er annerledes, trafikklysene ser annerledes ut og lyskryss generelt er bygd opp annerledes. Dette vil måtte programmeres inn og testes ut.

I tillegg kan det hende lokale reguleringer vil kreve ytterligere tilpasning.

Dets samme så vi da selskapet slapp Smart Summon, som bulket haugevis av Teslaer i hele USA da det ble sluppet. Denne funksjonen er fortsatt ikke rullet ut fullt ut utenfor USA, selv om den ble lansert der i oktober i fjor.

annonse

Les også