Tek.no

Nyhet

Google bekrefter billig-Pixel

Pixel 4A lanseres 3. august.

En slags lansering?
Skjermdump
Finn Jarle Kvalheim
31 Juli 2020 12:00

Googles Pixel-telefoner har alltid vært relativt kostbare - spesielt her på berget, der de ikke har vært solgt av Google selv. Men i fjor lanserte selskapet Pixel 3A, en rimeligere variant i serien der prislappen startet på 399 dollar, eller rundt 4.000 norske kroner. Den skilte seg fra andre billigtelefoner ved å dele mye av maskinvaren sin med dyrere modeller, samtidig som pengene ble spart på en billigere prosessor. Nå kommer oppfølgeren, Pixel 4A.

Nå har Google selv varslet den kommende telefonen. Om enn på utradisjonelt vis.

Gsmarena melder at hvis du løser en gåte på i en spesiell del av den amerikanske nettbutikken kommer du til en ny side der det hintes kraftig om telefonen.

Google ser ut til å endre på designen til den nye nettsiden fra dag til dag. Slik så den ut da Gsmarena foreviget et bilde av den.
Skjermdump tatt av Gsmarena

Lekelatin

Nettsiden ser ut til å forandre seg litt fra dag til dag, for den ser annerledes ut nå enn i de tidligere skjermdumpene. Men både i skjermdumpene og nå inneholder den et utsnitt som likner på en telefon, og en variant av lorem ipsum. Lorem ipsum er såkalt plassholdertekst, som ofte brukes når man skal utforme nettsider eller artikler i blader og løpesedler uten at man har den ferdige teksten klar.

Men tulle-latinen i teksten er delvis erstattet, sammenliknet med originalen. For eksempel har ordene «videus chatum» fått innpass, og det samme har «megapixelum» og «loglastingis batterum». En får anta at både batteri og kamera skal være noenlunde ålreite i den nye telefonen, og at den neppe er dårlig egnet til å videochatte ... «i disse Corona-tider» (unnskyld!).

Pixel A-serien forandret markedet

At billigtelefoner, og midrangere som Pixel A-serien, får stor oppmerksomhet hører til unntakene. Det er vanligvis på toppen av prisstigen at den store utviklingen skjer. Huaweis P-serie har hatt æren av å fremskynde utviklingen på kamera og batteritid kraftig, OnePlus’ Pro-modeller har introdusert massene for skjermer med høy oppdateringsfrekvens og både Apples og Samsungs toppserier har svært heftige spesifikasjonsark hvis du går for de dyreste modellene. I midten og i bunnen av stigen finner vi langt oftere kompromisser, som slett ikke alltid er gode å bruke.

Det var akkurat det som gjorde at Pixel 3A vakte oppsikt da den kom. Den var utstyrt med en enklere prosessor enn toppmodellene, og ett og annet kompromiss rund baut gjorde mobilen langt rimeligere. Men på de viktige tingene hadde den mye til felles med de dyreste.

Den hadde samme påkostede kamera som i den dyre samtidige Pixelen som allerede hadde imponert et samlet anmelderkorps. En ålreit bildebrikke kunne sammen med god programvare og Googles HDR+-funksjon gi kveldsbilder som var ekstremt gode, samtidig som kameraet fungerte godt på alle andre områder. Pixel 3A fikk også en god OLED-skjerm og design som liknet på den langt dyrere utgaven.

Dermed kunne du for rundt halv pris av «originalen» få deg en telefon som tok like gode bilder, og som på grunn av lettdrevne og uforandrede Android-menyer likevel føltes rask og smidig - som en toppmodell.

Eksplosjon på midten av prisstigen

Enten var Google ett år tidlig ute med satsingen sin, eller så er det Googles Pixel 3A som er årsaken til satsingen vi ser i dag. Det ligger nemlig an til å eksplodere av gode og relativt rimelige telefoner.

Så langt har vi allerede sett Motorola slippe Moto G 5G og OnePlus slippe sin Nord. Fra før finnes Xiaomi Mi 10 Lite. Alle de tre telefonene er svært like - og det er ikke tilfeldig. De har også omtrent det samme fokuset og markedsføringstrykket; de skal være toppmodeller i alt unntatt pris og spesifikasjoner.

Alle er bygget på Qualcomms Snapdragon 765-prosessor. Uten å gå inn på de rene spesifikasjonene her er dette en prosessor som er laget spesifikt for å fornye mellomklassen i mobilutvalget, der brukeropplevelsen så langt ikke har vært allverden.

Den ligger langt tetter inntil toppmodellene i ytelse enn tidligere budsjettprosessorer, og i motsetning til tidligere budsjettprosessorer har den fått stor oppmerksomhet for å faktisk være en tydelig satsing. Det er ikke vanlig at man skryter så veldig av akkurat hvilken prosessor man bruker når man lanserer billig mobil, men det ser vi faktisk i år.

Ryktene er ikke helt enige om akkurat hvilken prosessor Pixel 4A vil få, men også her har det blitt spekulert i at Snapdragon 765-brikken vil dukke opp. Og hvis det skjer er det svært lite sannsynlig at Google-telefonen blir den siste profilerte mobilen vi får se med brikken.

annonse

Les også