Til hovedinnhold

Skal oppdage mobilbruk i bilen med automatiske kameraer

Kunstig intelligens skal gjøre jobben mye enklere.

Det nye systemet skal automatisk detektere bilder som dette og varsle det som ulovlig mobilbruk.
Transport for NSW

Bruker du mobilen mens du kjører bil risikerer du både en saftig bot og prikker på førerkortet. Likevel er det mange som trosser forbudet, og risikerer både seg selv og andre i trafikken.

Nå skal politiet i Australia teste ut en ny metode for å oppdage og straffe de som bruker mobilen når de ikke skal. Ved hjelp av spesielle «AI-kameraer» – både mobile og fastmonterte – skal de ta bilder av alle passerende biler og raskt avgjøre om sjåføren bruker en mobil eller ei.

Blir en sjåfør merket av systemet som en potensiell mobilbruker, vil det gjennom en menneskelig kontroll for å passe på at ingen blir feilaktig dømt.

Hvis mennesket er enig med det automatiske systemet vil personen gjenkjennes via registreringsskiltet, og bli bøtelagt for ulovlig mobilbruk.

Slipper bot i prøveperioden

Det er de australske myndighetene i New South Wales som har satt i gang prosjektet, og i de tre første månedene vil de la sjåfører som blir tatt komme unna med en advarsel.

Etter prøveperioden er det imidlertid ingen nåde, og lovbryterne vil bli ilagt bøter på 344 australske dollar, omtrent 2200 kroner, og få fem prikker på førerkortet. Blir de tatt for å bruke mobilen i en skolesone dobles boten og prikkstraffen. Merk at Australia bruker en litt annen form for prikksystem, men tanken er den samme.

Tror det vil føre til færre skader

Politiet i New South Wales er overbeviste om at det nye systemet vil føre til færre ulykker i trafikken:

– Uavhengige analyser har vist at dette kan føre til så mye som 100 færre dødelige og alvorlige trafikkulykker i løpet av de neste fem årene. Om dette skjer i praksis får vi vente og se, men det kan uansett virke som et sterkt virkemiddel for å få bilister til å slutte å bruke mobilene, uttalte Bernard Carlton på vegne av myndighetene i NSW.

Får kritikk

Systemet har allerede blitt kritisert av flere som mener bevisbyrden nå vil falle på bilister hvis de mener de har blitt feilaktig merket som en mobilbruker. De vil nå måtte anke boten de blir ilagt og ta saken videre i rettssystemet for å kunne si at systemet har feiltolket et bilde av dem. Dette vil potensielt føre til lange forsinkelser i rettssystemet, mener de.

annonse