Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Berg-og-dalbaner får nye iPhoner til å tro at de er i en bilkrasj

Apples nye iPhone 14-modeller har alle innebygde sensorer for å varsle om du har vært i en bilkrasj.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

En av de nye funksjonene i årets iPhone-modeller er en krasjsensor, som automatisk skal kunne oppdage om du har vært i en kollisjon. Da vil den - etter en kort pause - kontakte nødetaten og varsle om både lokasjon og tidspunkt for ulykken.

Smart og potensielt livreddende, men det forutsetter jo at den fungerer.

Nå viser det seg at noen berg-og-dalbaner får de nye iPhone 14-modellene til å tro at de er i bilkollisjoner. Flere nødetater i USA skal ha blitt varslet om bilkrasjer midt i fornøyelsesparker, som skulle vise seg å være feilaktige varslinger fra Apple-brukere. .

Det er både et nød-kommunikasjonssenter i nærheten av Cincinatti, Ohio som har klaget på den nye Apple-funksjonen, samt en nødetat i nærheten av fornøyelsesparken Six Flags Great America i Chicago.

Feiltolket data

Da Apple avslørte den nye krasj-funksjonen skrøt de av nøyaktigheten. Ved hjelp av data fra gyroskop, akselerometer, GPS, barometer og mikrofonen, for å ikke snakke om en avansert algoritme, er det meningen at mobilen skal være helt sikker på at du faktisk har vært i en kollisjon, og ikke bare mistet mobilen i bakken.

Men likevel har det altså skjedd opptil flere ganger nå at dataen blir feiltolket. Da vil mobilene notere på skjermen at «du har vært i en bilkrasj» og kontakte nødetaten. Brukere har bare ti sekunder på seg å forhindre mobilen fra å ta kontakt automatisk, noe som åpenbart ikke er så lett hvis man er ombord en berg-og-dal-bane.

Apple har bare så vidt kommentert hendelsene og sagt at teknologien er ment å gi brukerne litt sinnsro, og at de jobber kontinuerlig for å gjøre den bedre.

annonse