Til hovedinnhold

Retrotest: Nokia 7110

Frodige former

Vi børster støvet av retrofilspalten vår og skal ta en titt på Nokias internettrevolusjon fra 1999. Dypt inne i Amobils hvelv fylt av foreldet teknologi, blant minidiskspillere og rørpostsentraler, finner vi en skinnende grønn skapning. Gjensynsgleden er stor når Nokias gamle toppmodell åpenbarer seg i all sin prakt.

Helt grei lommestørrelse!
Vi velger uke
Det er fredag i dag!
Vi lager en huskelapp...
Snake2!
God stemning...
Men fryktelig flinke er vi ikke.
Om man runder Snake kan man også spille en variant av Pong.

Nokia 7110 ble presentert som en liten revolusjon da finnene annonserte den i 1999. Telefonen ble markedsført som den første med støtte for WAP, altså internett tilpasset små mobilskjermer.

Siemens toppmodell på samme tid, S25 som forøvrig var den første mobilen med fargeskjerm, hadde også en slags WAP-støtte, men standarden den støttet var ikke utbredt i Norge. Derfor må man nok gi Nokia rett i at de var først ute, iallefall her på berget.

Kameleon

Designmessig var denne telefonen også ganske nyskapende. 7110 har et fjongt fjærbelastet tastaturdeksel som spretter ut helt på egen hånd om man trykker på en knapp øverst på telefonen. Dette dekselet fungerer faktisk fortsatt uproblematisk på vårt pent behandlede eksemplar. Under dekselet finnes det et vanlig numerisk tastatur og taster for å svare og å legge på.

Nytt for denne telefonen var også et navigasjonshjul som siden har dukket opp på mange telefoner. Dette erstattet piltastene man fant på for eksempel Nokia 6110. På baksiden var telefonen kledelig sort med så å si heldekkende batteri. Telefonens forside skifter farge mellom dyp olivengrønn og burgunder avhengig av lyset rundt den og hva slags vinkel man holder telefonen i.

Telefonen hadde en svært stor skjerm i forhold til sine samtidige. Skjermen er hele 1,8 tommer stor. I forhold til for eksempel 6110 eller 6310i som hadde skjermer på omtrent 1,5 tommer var dette en markant forbedring. Det er helt tydelig at Nokia satte stor prestisje i at dette skulle bli den første telefonen for en ny type tjenester. Ser man bort fra antennen er telefonen i samme nabolag størrelsesmessig som dagens store smarttelefoner.

Brukervennlig

Nokia satte standarden for brukervennlighet. Når man ruller gjennom menyen viser det seg animerte ikoner og en forklarende hjelpetekst dukker opp dersom man hviler noen sekunder på hvert menyvalg. Kalenderen er god og oversiktlig. Den starter ved å vise hel måned, dernest velger man uke og dag. Man kan lage flere typer påminnelser og notater i kalenderen og det hele foregår nokså uproblematisk.

Ellers har telefonen mulighet for oppsett av ulike profiler, en omfattende telefonliste og meldingsoversikt med mulighet for mappesortering. Telefonen har kun monofoniske ringetoner, men man kan legge til nye etter ønske. Telefonen har også et utvalg spill, men best huskes nok Snake2. Snake 2 var oppfølgeren til fantastiske Snake som en periode truet med å overskygge Super Marios kultstatus.

På denne telefonen kan man faktisk spille Snake i flerspillermodus. Telefonen har infrarødt øye på toppen som står for overføringen mellom to "Snake-terminaler". Dessverre var 7110 en telefon i det øvre prissjiktet da den ble lansert, dermed var ikke sjansene fryktelig gode for å finne andre lidenskapelige Snake-tilhengere.

Internett på telefonen

Nokia 7110 skulle for alvor bringe internett ut på bærbare enheter med WAP-støtte. Telefonen brukte en oppringt datatilkobling, i motsetning til senere telefoner som kom med GPRS-tilkobling. Hastigheten var på svimlende 14,4 Kbps, altså såvidt tregere enn dagens super 3G-nett. Dette kunne dog aldri få lagt noen demper på den solide gleden ved å lese VG i svært små sorte bokstaver på brun bakgrunn.

I ettertid har det dog vist seg at Ola Dunk ikke er fullt så kjapp til å fange opp ny teknologi, og først i disse dager blir vi fortalt hva en WAP faktisk veier i Telenors nyhetsbrev.

Hvordan fungerer den i dag?

En kjapp test avslører at Snake2 fortsatt er like sjarmerende. Det dessuten fortsatt like umulig å finne noen å spille mot, og i så måte viser funksjonaliteten en slags tidløs kvalitet. Oppringt tilkobling er ikke mye brukt lenger, og vi konstaterer at datakontoen Djuice ikke lenger virker. Kanskje har nummeret for oppringt tilkobling endret seg, kanskje er de øvrige innstillingene utdaterte. Vi får i alle fall ikke koblet til internett i skrivende stund.

Til ringing og SMS fungerer dog telefonen utmerket den dag i dag, og vi konstaterer at talekvaliteten fortsatt er bedre enn på mange av dagens billigtelefoner. Alt i alt har det vært et trivelig gjensyn med denne gamle bautaen i Nokias historie.

Neste fredag tar vi en titt på Alcatel One Touch EASY, som til tross for navnet ikke er en trykkskjermtelefon.

Les også
Retrofil: Sony CMD Z1
Les også
Retrofil: IBM Simon
Les også
Retrotest: Nokia 3210
Les også
Retrofil: Alcatel One Touch Easy
Les også
Retrotest: Nokia 6310i
Les også
Retrofil: Siemens MC60
Les også
Retrotest: Vi tester denne telefonkiosken
annonse