Tek.no

Nyhet

Grønnere og mer effektive

14 Mar 2008 15:31Først publisert 14 Mar 2008 15:03
annonse

Bladservere

Det er ikke lenger bare de største produsentene som lager bladservere. I fjor lanserte Supermicro sin Superblade. I år har også Tyan og Uniwide hver sin løsning.

IBM og Sun var andre som viste sine solide bladløsninger på årets Cebit-messe. Blant de andre store produsentene glimret som vanlig Dell og HP med sitt fravær under Cebit.

IBM lanserte sin Bladecenter S i fjor høst, som er et bladsystem beregnet for SMB-markedet. Løsningen har plass til 7 bladnoder og 6 separate SAS-harddisker. I tillegg til det har man en intern optisk enhet, fire strømforsyninger, fire IO-moduler (Ethernet, FibreChannel og andre populære nettverkstilkoblinger.

For å ytterligere fri til de mindre bedriftene har IBM kommet opp med en boks som de så fint kaller Office Enablement Kit. Denne boksen har plass til en Bladecenter S og støydemper den slik at det skal være mulig å ha en slik maskin i kontorlokalene. Strømforsyningene skal være mer effektive i forhold til tidligere som ytterligere bidrar til lavere strømforbruk. Fra før av gir Bladløsninger typisk 25-30% lavere effektforbruk i forhold til tilsvarende separate løsninger.

En Cellbasert bladnode

IBM har en full pakke med støttede bladnoder i sine servere. Alt fra Intel Xeon, AMD Opteron, Power6 og Cell

Sun viste frem sin UltraSparc T2-prosessor og viste at denne kan være mer effektiv enn de langt vanligere X86-prosessorene. Blant annet når det kommer til strømforbruk er det visstnok mye å hente. En sammenligning mellom Intel-baserte servere som er et par år gamle mot en like rask løsning fra Sun (på egnet programvare selvfølgelig) viste at Suns system brukte en tiendedel av effektforbruket sammenlignet med Intel-løsningen.

Uniwide skrev vi også om i fjor. I år har de sin egen bladløsning med plass til 16 bladnoder i hvert kabinett. Hver av nodene har plass til 2 prosessorer enten fra Intel eller AMD. Uniwide har valgt å plassere alt av inn- og utganger i front av rackskapet, strømforsyningene er på hver sin side, mens hver av nodene har egen tilkobling til nettverk, skjerm og USB. Ikke den mest gunstige løsningen når det kommer til kabelkaos. Hver node har også egne vifter.

Tyan prøver også å være med på bladserverløpet. Den løsningen var dog enda enklere enn Uniwides. Her er det faktisk snakk om et helt dumt kabinett uten noen form for logikk. Hver og en av bladnodene har strømforsyning, vifter og alt av inn- og utganger. Fordelen er at man får inn mye datakraft på liten plass, men administrasjonen blir ikke enklere som det gjerne gjør om man velger en løsning fra de største produsentene.

Les også