Til hovedinnhold

Få videobriller til mobilen

Husker du de gamle VR-automatene som du fant rundt på spillebuler på slutten av 90-tallet? Tre på deg en hjelm med skjermer foran øynene og høyttalere på hvert øre, og vips så var du innelukket i en egen verden. Mye har skjedd siden den gang. I dag har slike bærbare databriller blitt så lette at du kan ta dem på deg som vanlige solbriller. En av de ledende produsentene på feltet er MicroOptical, som leverer et stort utvalg av briller til forskjellige bransjer.

Leger kan se på skanninger uten å ta øynene vekk fra pasienten, ingeniører kan se på arbeidstegninger mens de bruker armene, regissører kan følge opptaket mens de beveger seg rundt på settet. Mulighetene er mange.

Nå mener den franske mobiloperatøren Orange at VR-briller også har blitt modne for mobilmarkedet. Sammen med MicroOptical og Samsung har de utviklet et sett med briller som du plugger rett inn i mobiltelefonen din (bildet).

I følge selskapets hjemmesider skal skjermbildet inni brillene se ut som en 23" TV-skjerm plassert 2 meter fra øynene dine. Du kan fremdeles se omgivelsene dine i sidesynet, slik at du kan se bort fra skjermen når du behøver det. Det skal altså ikke være noen fare for å gå på trær og lyktestolper, så lenge du ikke fordyper deg helt i det som skjer på skjermen.

Tanken er at du skal bruke brillene når du vil se på ting du har lagret inne på mobiltelefonen. I stedet for å myse på en trang mobilskjerm, kan du hente frem bilder, presentasjoner og videklipp rett i gangsynet. Orange tror for eksempel at det vil bli populært å lese e-post og bildemeldinger på storskjerm.

Hjemmekino på farten
Orange tror også at brillene er midt i blinken for å se film på mobiltelefonen. Via nettstedet Orange World skal kunder kunne laste ned kjente filmer som King Kong og Star Wars til minnekortet på telefonen sin. Selskapet tror at du vil få en helt annen innlevelse i filmen når både øynene og ørene dine er omkranset.

De nye brillene, som har fått navnet Lunettes Video, er ikke like avanserte som MicroOpticals beste produkter. Oppløsningen til hver av de to skjermene inni brillene er for eksempel begrenset til 240 x 320 piksler, som tilsvarer en vanlig mobilskjerm. Til gjengjeld er brillene veldig lette, kun 70 gram.

Brillene er laget for bruk sammen med Samsung D600 og D600E. Tilkoblingen skjer gjennom TV-uttaket på telefonen. Du kan med andre ord også koble brillene til et vanlig TV-apparat. Det er ikke telefonen selv som driver brillene. I stedet henter de strøm fra tre stk AAA-batterier, som skal holde til rundt 5 timer bruk.

Brillene er allerede å få kjøpe hos Orange, og har en utsalgspris på i overkant av 2500 kr. Du kan lese mer om konseptet på de franske hjemmesidene til Orange.

annonse