Til hovedinnhold

Ulovlig fildeling får nedgang

I en undersøkelse utført av NPD-gruppen, går det frem at ulovlig fildeling bare har økt i omfang; frem til Grokster tapte i amerikansk høyesterett tidligere i år. Helt siden 2003 har RIAA, den amerikanske organisasjonen for platebransjen, gått til søksmål mot forbrukere som har drevet med piratkopiering.

Saken mot Grokster var en viktig seier for RIAA, siden retten slo fast at eiere av fildelingsnettverk kan holdes ansvarlig for materialet som utveksles over deres fildelingsnettverk. Det gjør det mulig for RIAA å få stengt fildelingsnettverk som er basert i USA.

Statistikken fra NPD-gruppen sier at i juni lastet 6,4 millioner amerikanske hustander ned minst en musikkfil. I oktober hadde tallet falt til 5,7 millioner, et fall på 11 prosent. Gruppen påpeker at undersøkelsen ikke er påvirket av sesongen, f.eks. når universitetene tar ferie.

Andre forskningsgrupper har kommet frem til ulovlig fildeling øker på verdensbasis. I gjennomsnitt var det 9,5 millioner brukere pålogget ulike fildelingstjenester på et vilkårlig tidspunkt i august.

Kilde: BetaNews

annonse