Nyhet

NSB overvåker deg i blinde

Denne våren skal NSB og ESP Group starte arbeidet med å montere flere tusen kameraer i lokaltog over hele Norge. Konduktøren får imidlertid ikke sett hva kameraene viser, det får heller ikke noen andre i NSB.

Årsaken ligger i Datatilsynets skepsis. NSB har i lang tid sloss mot Datatilsynet for å få lov til å ha videoovervåkning, men Datatilsynet mener dette er en for stor inngrepen i personvernet. Nå har de kommet til enighet.

Kameraene er ment til å bekjempe vold og hærverk, problemer mange lokaltog-strekninger er svært utsatt for. Kameraene skal filme kupeene og dørene konstant, men først ved et oppdaget tilfelle av vold eller hærverk vil filmene som er tatt opp benyttes.

Opptakene blir i disse tilfellene overlevert politiet. Fordi kameraene tar video i høy oppløsning, skal det gjøre identifiseringsarbeidet langt enklere enn det er i dag.

Erfaringene fra tilsvarende tiltak er nærmest utelukkende positive. En bussjåfør på Nesodden fortalte undertegnede at etter at de investerte 20 000 i kameraovervåkning, gikk hærverket ned med rundt 15-20 000 kroner. Per måned.

(Kilde: TU.no)

Les også
1984 ligger ikke langt i fremtiden
Les også
Info om Datalagringsdirektivet
Les også
Storebror ser deg
Les også
EU vil overvåke alt
annonse