Ubuntu 8.04 snart ferdig
Ubuntu er en av de mest populære og brukte Linux-distribusjonene per dags dato. Den 24. april er det klar for en ny og forbedret utgave av distribusjonen, Ubuntu 8.04 (kodenavn "Hardy Heron").
Den nye utgaven vil komme med en rekke nyheter og forbedringer, men det som kanskje er viktigst for de som ikke liker å oppgradere så ofte, er at denne utgaven er en såkalt LTS-utgave. LTS står for Long Term Support, og LTS-utgavene er støttet med kundestøtte og feil- og sikkerhetsoppdateringer tre år frem i tid. Forrige LTS-utgave var Ubuntu 6.06, som vil være støttet til 2009.
Av andre nyheter finner vi blant annet:
- Skrivebordsmiljøet Gnome er oppdatert til versjon 2.22. (les mer)
- Linux-kjerne 2.6.24 som er mer responsiv og forbedrer strømsparing i 64-bit-versjonen av Ubuntu.
- Bruk av X.org 7.3 og bedre støtte for et flerskjermsoppsett med nytt konfigurasjonsverktøy.
- Lydserveren PulseAudio er nå brukt som standard og byr på flere muligheter enn ALSA og OSS, som avspilling og opptak av lyd over nettverket.
- Ny programvare: Firefox 3 Beta 4 erstatter Firefox 2 (les mer), Transmission erstatter Gnome Bittorrent, Vinagre VNC erstatter xvnc4viewer og Brasero CD/DVD burner erstatter Serpentine Audio CD burner.
- Bedre støtte for virtualisering gjennom virt-manager fra Fedora 8.
- Støtte for iSCSI-disker.
- Ny og forbedret brannmur, ufw (Uncomplicated FireWall).
- Wubi, et nytt installasjonsverktøy som lar deg installere eller avinstallere Ubuntu i og fra Windows, uten å opprette en ny partisjon eller installere en ny oppstartsmeny.
- Harddiskytelsen skal også være forbedret gjennom "relatime"-funksjonen.
Du kan lese mer om nye funksjoner, kjente feil og nedlastingsinformasjon angående den nye beta-versjonen her.
Ubuntu 8.04 blir utvilsomt en spennende lansering, men med snaue 1100 feil ("bugs") er det mye arbeid som står igjen. Hvis du har lyst til å hjelpe Canonical med å skape en så feilfri Ubuntu-utgave som mulig, er det anbefalt at du tester denne beta-utgaven og rapporterer om feilene du finner, eller hjelper til med å løse dem.
(Kilde: ubuntu)