Nyhet

Mobilen stjeler nattesøvnen din

Svenske og amerikanske forskere kan i en ny undersøkelse konkludere med at stråling fra mobiltelefoner kan forårsake søvnløshet, hodepine og forvirring i kroppen. Undersøkelsen utført ved Karolinska Institutet i Stockholm og Wayne State University i Michigan kan dermed gi et nytt kapittel i diskusjonen rundt virkningene av stråling fra mobiltelefoner.

- Hvis du har søvnproblemer bør du tenke på å ikke snakke i mobiltelefonen like før du legger deg, sier den svenske forskeren Bengt Arnetz til nyhetsbyrået AFP.

Forstyrrer den dype søvnen

Arentz og en rekke andre forskere ved de to universitetene har studert 35 menn og 36 kvinner over en periode på 18 måneder på hvordan mobiltelefonen påvirker søvnen vår. Studien avslører at soner i hjernen som er tilknyttet søvnmønsteret vårt påvirkes av stråling på 884 MHz, som tilsvarer frekvensen i et av GSM-båndene som brukes under en telefonsamtale.

Gjennom undersøkelsene lot forskerne en gruppe utsette for uregelmessig stråling, mens en annen gruppe ble skjermet. Personene som ble utsatt for stråling brukte lengre tid på å nå den dype søvnen, og forlot denne søvnfasen tidligere enn det som er normalt. Den dype søvnfasen er viktig for kroppens restituering og forekommer normalt i en rytme på 90 minutter.

Vet ikke hvorfor eller hvordan

Hvorfor og hvordan strålingen påvirker hjernen vår er fortsatt uvisst. En teori forskerne jobber ut i fra er at strålingen påvirker vår produksjon av melatonin, et hormon som skilles ut ved mørke og som er med på å bestemme døgnrytmen vår. Forskning har allerede vist at produksjonen av melatonin lar seg regulere gjennom kunstig lystilførsel, noe som kan være til hjelp for personer som sliter med jevn søvnrytme vinterstid.

Studien peker også på at strålingen kan påvirke hjerneområdene som styrer våre reaksjoner på stress.

Dermed kan det kanskje være en idé å skru av telefonen når du legger deg. I sær om du allerede sliter med nattesøvnen.

(Kilder: BBC, IDG, AFP, Inside Telecom)

Les også
Har du ''angst'' for mobilstråling?
Les også
Tjener penger på strålings-propaganda
Les også
- Mobilen kan stoppe hjertet ditt
Les også
- Wi-Fi kan være helsefarlig
Les også
Mobilsnakk gir varme hjerneceller
annonse