Til hovedinnhold

Nå skal det futuristiske supertoget testes

Hyperloop sender folk gjennom rør i 1200 kilometer i timen - nå skal prototypen bygges.

HTT

Allerede i 2013 avslørte Tesla-grunnleggeren Elon Musk det såkalte «Hyperloop»-konseptet, et slags futuristisk supertog som sender folk i små kapsler gjennom rør i over 1200 kilometer i timen. I år ble det klart at det skulle bygges en prototype for Hyperloop, og nå kan magasinet Dezeen melde at denne er rett rundt hjørnet.

Operasjonssjefen i Hyperloop Transportation Technologies (HTT), Bibop Gabriele Gresta, uttalte nemlig overfor magasinet at konstruksjonen av Hyperloop-testbanen skal starte allerede i løpet av de neste to eller tre ukene.

Banen skal bygges i California og vil bli cirka 8 kilometer lang, med en prislapp på 150 millioner dollar, rundt 1,2 milliarder norske kroner. Konstruksjonen er ventet å ta cirka 32 måneder.

Skal frakte 10 millioner mennesker

I løpet av testtiden skal Hyperloop-prototypen visstnok frakte så mange som 10 millioner mennesker gjennom rørene, så det er tilsynelatende snakk om en ganske grundig testing. Det er imidlertid uvisst hvor lenge testperioden skal vare.

Kapslene har en toppfart på 1223 kilometer i timen, men prototypen skal visstnok bare sende tomme kapsler i denne hastigheten inntil videre. Kapslene som skal frakte mennesker vil ha en fart på 257 kilometer i timen.

Hyperloop-konseptet innebærer å bruke stålrør som står på påler over bakken til å sende kapsler gjennom. Kapslene rommer inntil 28 mennesker og skyves fremover med luftkompressorer som skal suge inn luft fra fremsiden, og bruke dette lufttrykket til å skape en luftpute rundt kapselen i røret som den glir på med minimalt av friksjon.

Potensielt revolusjonerende, men har kritikere

Energien til fremdriften skal leveres av solcellepaneler, og hele systemet er fullstendig automatisert. HTT selv tror teknologien har potensiale til å revolusjonere kollektivtransporten. Ifølge Gresta vil rørene kunne utkonkurrere fly på visse strekninger, for eksempel mellom Los Angeles og San Fransisco, en av strekningene som er under planlegging.

Konseptet har for øvrig sine kritikere. Som blant annet Business Insider meldte da konseptet først ble kjent i 2013 tror skeptikere at systemet for det første vil bli mye dyrere enn Musk har beregnet. I tillegg pekes det på at supertoget trolig vil utsette passasjerene for stort ubehag som kraftig aksellerasjon, nedbremsing og g-krefter, samt trolig bli lang minde energieffektivt enn antatt.

Elon Musks Tesla-biler har også sine kritikere: Ikke alle er begeistret for den nye selvkjøringsfunksjonen »

(Via Newsweek)

annonse